„Jó hírnevet” megyénkből is kértek

Hazánk uniós csatlakozása óta 1100 orvosnak állított ki úgynevezett „jó hírnevet igazoló okiratot” a Magyar Orvosi Kamara.

Az orvosi szakmában ez az okmány a külföldi munkavállalás egyik feltétele. Borsod megyéből az elmúlt két évben 22 orvos igényelte az okiratot, de azt, hogy ők elhagyták-e azóta az országot, vagy továbbra is hazánkban praktizálnak az orvosi kamara főtitkára, dr. Gyenes Géza nem tudta megmondani.

A jó hírnevet igazoló okiratot minden olyan igénylő megkapja, aki ellen nincs folyamatban etikai eljárás – tájékoztatta lapunkat dr. Gyenes Géza. – Borsod megyében, az uniós csatlakozás évében – 2004-ben – hat kérelmet adtak be a kamarához, 2005-ben azonban ez a szám 16-ra nőtt. Ha a szakterületek nézzük gyakori igénylők az aneszteziológusok, fogorvosok, háziorvosok, belgyógyászok, de a listát a szakképzés nélküli, azaz kezdő orvosok vezetik.

A főtitkár elmondta azt is, hogy a borsod megyei igénylők száma nem jelentős, hiszen Dunántúlról, Budapestről, és azokból a városokból, ahol orvosi egyetem működik sokkal többen kérték a kamarától a jó hírnevet igazoló okmányt. Az ő későbbi döntésükről, azaz arról, hogy elhagyták-e valóban az országot a kamarának nincs információja – hangsúlyozta a főtitkár.

NSzR