jövőképek

2020.06.12. 08:27

Hogyan tovább, magyar mozi?

Az Apolló mozi online közönsége nemrég a hazai filmszínházak jövőjéről hallhatott beszélgetést.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Szabó Éva Andrea, a Szeged belvárosában található mozi vezetője, Gyenis Ajándok moziforgalmazó, a Cinego vezetője, illetve Borsos Erika filmprogramozási vezető a Budapest Film Zrt. képviseletében a közelmúltban arról beszélgetett, kell-e, és ha igen, miben kell változtatniuk a hazai filmszínházaknak az újranyitás után.

Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője elsőként arra volt kíváncsi, hogy a járványhelyzet okozta mozibezárásokat miként kezelték a szakemberek. Borsos Erika elmondta, érzelmileg és anyagilag is hatalmas érvágás volt számukra, mivel a legtöbbüknek hivatása a mozi, szerelmük a film, a filmet moziban nézni, és ez a lehetőség most megszűnt. Szabó Éva Andrea hozzáfűzte, egy pályázat részeként filmtörténeti élménytárat fejlesztenek, így a munka részben nem állt le ebben az időszakban. – Közönségünk annyira ragaszkodó, hogy nem váltották vissza jegyeiket, mindenki egy későbbi előadást néz meg az elmaradt vetítések helyett – jegyezte meg. A Budapest Film úttörő kezdeményezésbe fogott az első sokk után. A Távmozi szolgáltatásról Borsos Erika beszélt.

„Nem akartuk elengedni nézőink kezét, kapcsolatban akartunk maradni velük. Olyan felületet akartunk létrehozni, mely szimulálja a mozit, minden mozinkra és termünkre műsort készítünk, egy bizonyos időben kezdődnek a filmek, és a filmeket gépészek indítják”

– összegzett a szakember. Borsos Erika azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Távmozi az igazi filmszínházak újranyitását követően „sokadik moziteremként” tovább működik majd, igaz, csökkentett előadásszámmal.

Nem folytathatják ugyanúgy

Hogy mennyire szívesen adja filmjét a forgalmazó egy online mozinak, kockáztatva, hogy azonnal kalózkézre kerülhet, Fejér Tamás Gyenis Ajándokot kérdezte. A Cinego vezetője az oldalról elmondta, a magyar művészfilmeket gyűjti össze és teszi közzé az interneten. Indulását a Cannes-i Filmfesztivál időpontjára tervezték, ám ez Gyenis szerint nem a művészmozik ellen szól, épp ellenkezőleg: szinte csak olyan filmeket tesznek fel, melyek előtte már lementek valamelyik művészmoziban.

„Olyan közös platformot akartunk létrehozni, ahol nem a forgalmazó szabja meg a kritériumot, hogy mi kerülhet fel, és mi nem, hanem külön rendszer alapján szelektálunk”

– magyarázta Gyenis Ajándok.

Fejér Tamás szerint az elmúlt három hónapban az emberek a Netflix és az HBO GO tartalmait, illetve magát az online tartalomfogyasztást már annyira megszokták, hogy felmerül a kérdés: elegendő lesz-e ezután az, amit a mozik a járványhelyzet előtt nyújtottak. Szabó Éva Andrea szerint mindenképp újítaniuk kell a hazai moziknak, de a hazai filmszínházak vezetői még csak tervezgetnek.

A szakemberek végezetül egyetértettek abban, hogy a jegyárakat a beszélgetésben részt vevő mozik képviselői nem fogják megemelni az újranyitás után.

SzD

Kertmoziműsor

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad kertmozijának heti vetítései

Június 12., 20.30 – Az elveszett frigyláda fosztogatói (Korhatár: 12, amerikai film, 113 perc, 1981)

Június 13., 20.30 – A cápa (Korhatár: 12, amerikai film, 124 perc, 1975)

Június 14., 20.30 – Akik maradtak (Korhatár: 12, magyar film, 83 perc, 2019)

Június 15., 20.30 – Valan – Az angyalok völgye (Korhatár: 16, magyar film, 97 perc, 2019)

Június 16., 20.30 – Élősködők (Korhatár: 16, dél-koreai film, 132 perc, 2019)

Június 17., 20.30 – Tékasztorik 2. (Korhatár: 16, magyar film, 96 perc, 2020)

Június 18., 20.30 – Jurassic Park (Korhatár: 12, amerikai film, 127 perc, 1993)

Június 19., 20.30 – Az elveszett világ (Korhatár: 12, amerikai film, 129 perc, 1997)

Június 20., 20.30 – Mamma Mia! (Korhatár: 12, amerikai film, 109 perc, 2008)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában