Jó disznóhúst akar vásárolni?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – A szürke- és a feketegazdaság felszámolásához elengedhetetlen a vásárlók tudatos magatartása is.

Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) eredetigazolási programhoz. A KMS-védjegyet viselő áruknál garantált, hogy a sertések Magyarországon születtek, GMO-mentes gabonán nevelkedtek, illetve húsuk meghatározott márványozottsággal és különleges íz- és illatvilággal rendelkezik.

A minőség garanciája

A védjegyet a termékek minőségét és az előállítás élelmiszerbiztonsági, nyomon követhetőségi, állatjólléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételek vizsgálatát követően a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) ítélheti oda a gazdaságoknak és vállalatoknak – közölte Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára. Országszerte több karácsonyi vásárban és az egyik nagy hipermarket-lánc 19 áruházában is szerveztek kóstoltatást a KMS-védjegyes termékekből. Az agrártárca szerint a magyar sertéshús minősége külföldön is egyre elismertebb, a sertéshús-kivitel 2014-ben meghaladta a 139 ezer tonnát. Az export nagy része Romániába, Olaszországba és Japánba került, de egyre növekvő a magyar sertéshús piaca Horvátországban, Szlovákiában és Spanyolországban is.

Áldoznak is rá

A kormány az ágazat fejlesztése érdekében sertésstratégiát valósít meg, amelynek folytatásához 2016-ban 1,15 milliárd forintot szán. Bognár Lajos szerint az FM a minőségi ellenőrzési rendszer mellett infrastrukturális és minőségi fejlesztésekkel, valamint a feketegazdaság elleni szigorú hatósági fellépéssel segíti a sertéságazat zavartalan működését és az élelmiszerlánc-biztonság fenntartását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal együttműködésének eredményeként számos élelmiszer-hamisítási esetet derítettek fel az elmúlt években. A helyettes államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szürke- és feketegazdaság felszámolásához elengedhetetlen a vásárlók tudatos magatartása is, hogy az üzletbe betérők fel- és elismerjék a minőséget.

HBN