Jó a napraforgó, gyengébb a kukorica

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Hajdú-Bihar – Csendes, nem túlságosan meleg, nem sok, de áztató esővel fűszerezett időjárás lenne kívánatos.

Kétségtelen, jól jött a mezőgazdaságnak a területi átlagban 87 milliméter csapadék a múlt héten és a hét elején, ám ennek ellenére továbbra is vannak vízhiányos területek, és olyan kukoricatáblák, amelyek a júniusi szárazság miatt nem adnak termést – erről tájékoztatta a Naplót Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi vezetője.

A több csapadék a megye Sárrétudvaritól és Püspökladánytól délre eső részén, míg a legkevesebb a Nyírségben és az országhatár mentén hullott. Számszerűsítve: Darvas 155 milliméter, Pocsaj 46 milliméter a két véglet – tette hozzá a szakember, aki rövid számvetést is tett Hajdú-Bihar legfontosabb mezőgazdasági növényeinek állapotáról.

Mint mondta, a gabona betakarítása befejeződött, eredménye elfogadható. Mennyisége megfelelő, minőségében több lett volna a malmi, ha az aratáskor nincs a nagy esőzés. Jelenleg a tarlóhántás folyik, ez részben gyógyírt jelenthet a megye déli-délnyugati részén elszaporodott mezei pockokra. A kalászosok helyére hamarosan őszi káposztarepce kerülhet. Ennek betakarítása jó termést produkálva befejeződött. A megyében mintegy 40 ezer hektáron vetett napraforgó állománya mutatós, a csapadékos időben megerősödött az állomány. A közel 120 ezer hektáron vetett kukorica a júniusi csapadékmennyiségnek megfelelően igen szélsőséges terméseredménnyel kecsegtet. Lesz, ahol nem ad termést, míg máshol jó hozam várható.

HBN