Újjászületett a szülészet a Semmelweisben

Miskolc – Várja a szülő nőket és betegeket a Semmelweis Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya.

Másfél év felújítási és építési munka után hétfőn immár ismét fogadja pácienseit Miskolcon a Semmelweis Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya, amely annak idején a rekonstrukció idejére a Diósgyőri Kórházba költözött – tájékoztatott dr. Hardonyi András a MISEK Semmelweis Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa. Péntektől vasárnap estig tartottak az utolsó simítások, a berendezési tárgyak, orvosi műszerek, ágyak elhelyezései. Megtörtént az előírt fertőtlenítés, hogy a kismamákat, a nőgyógyászati kezelésre, beavatkozásra jelentkező nőket az új osztályon fogadhassák.

Mint megtudtuk, a beruházás 1 milliárd 100 millió forintba került. A pénzből egyrészt egy régi épületszárnyat újítottak fel az utolsó szögig, másrészt egy új tömböt is építettek a régi, de immár felújított mellé. Mostantól jól elkülönül a fekvő- és a járóbeteg ellátás. Négy korszerű műtő épült, és a vajúdó kismamák számára hét, egyenként egyágyas kórtermet is kialakítottak. Az úgynevezett hotelellátásra egy-, kettő-, három- és négyágyas kórtermek szolgálnak. Minden szoba saját vizesblokkal, zuhanyzóval és mellékhelységgel rendelkezik.

Rózsaszín ágyak

Az Észak munkatársainak sikerült még a fertőtlenítés előtt bebocsáttatást nyerni a korszerű egészségügyi részlegbe, ahol fotocellás bejárati ajtó. európai színvonalú liftek, otthonosan berendezett szobák, műtők, kezelők látványa fogadott. Lukácsné Varga Aranka gazdasági nővér és Mihály Zsuzsanna az újszülött részleg vezetője kísért végig a három szintes osztályon. A tervezők figyelme arra is kiterjedt, hogy a jövevények, a kislányok rózsaszínű, a fiúk pedig világoskék színű ágyacskában feküdjenek.

Megtudtuk, hogy korábban ezen a szülészeti osztályon évente mintegy kétezer újszülött jött világra. Most is legalább ennyi születendő gyerekkel számolnak. A kórtermek, szobák, műtők, szülőszobák, a nőgyógyászati helyiségek vasárnap este még üresek voltak és hétfőtől már ide jöhetnek szülni a kismamák, anyukák. A tegnap még néma épület lassacskán csecsemősírással telik majd meg. Az megújult osztályon lelhetnek gyógyulásra a nőgyógyászati panaszokkal érkezők.

Puskár Tibor

tibor.puskar@inform.hu