Helyi közélet

2014.05.20. 14:42

Tekertek a sereggel, futottak, fesztiváloztak a növendékek

Debrecen - Az év végi hajrá, a témazárók, az érettségi, felvételi időszak közepette a honvédségi és sportrendezvényeket sem hagyják ki a honvéd középiskolások.

Debrecen - Az év végi hajrá, a témazárók, az érettségi, felvételi időszak közepette a honvédségi és sportrendezvényeket sem hagyják ki a honvéd középiskolások.

A Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium növendékei tekertek a sereggel, futottak a drogmentes Magyarországért és még fesztivált is látogattak.

A Balaton északi partjáról, Keszthelyről indult és ugyanide érkezett a „Tekerj a Sereggel!” elnevezésű, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége által rendezett kerékpártúra. Az egészséges életmódot és a katonai pályát népszerűsítő rendezvény 270 indulója között idén május 10-11-én Toka Zsolt hadnagy, katonaoktató és négy növendék is részt kerékpárra szállt. Balázs Flórián és Pintér Norbert tizedikes, Tar Áron és Bíró Szabolcs kilencedikes hallgatók 210 kilométert tettek meg két nap alatt, sőt még a 16 fokos Balaton vizében is megmártóztak.

A diákok egyébként rendszeresen sportolnak, s ezúttal bajtársiasságukról is tanubizonyságot tettek: az utolsó 22 kilométert összekapaszkodva tették meg, mert egyikük kerékpárjáról leszakadt a pedál. Oktatójuk célja, hogy jövőre is részt vegyenek a túrán, amelyen szinte testközelből ismerték meg a Balaton környéki települések élővilágát, nevezetességeit és kerékpárútjait.

Drogmentes Magyarországért

Magyarország legnagyobb drog-felvilágosító rendezvénysorozatán 16 kilencedik évfolyamos katonanövendék vett részt katonaoktatójukkal, Leel-Őssy István hadnaggyal. A Drogmentes Magyarországért Maraton 42 nap alatt, az ország 19 megyéjén áthaladva, több mint 300 település érintésével, kétezer kilométer futással hívja fel a figyelmet a drogok veszélyeire. Debrecenben május 19-én lehetett csatlakozni a programsorozathoz, a fiatalok a Petőfi térről indultak és a Füredi útra érkeztek.

A Ludovika Fesztiválon

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy parkjában és a felújított Ludovika Főépületben tartották május 17-18-án az V. Ludovika Fesztivált. Az MH Ludovika Zászlóalj által szervezett neves eseményre Pethő Zsolttal, a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium kollégiumvezetőjével utaztak el a növendékek.

A fesztiválon Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, s adott át elismeréseket a legjobb negyedéves honvédtisztjelölteknek. A honvéd középiskola hallgatói találkozhattak többek között a legmodernebb lövész-, tűzszerész- és hadihajós fegyverekkel, eszközökkel, láttak közelharc- és küzdősport-bemutatót, ejtőernyős ugrásokat, korhű egyenruhákban és fegyverekkel megjelenített első világháborús csatajeleneteket, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóautóinak bemutatóját és megnézhették a Ludovika Főépület történelmi tereit is. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói által koordinált épületvezetésen megismerkedtek a képzési rendszerrel és betekintettek a honvéd tisztjelöltek mindennapjaiba.

- Markovics Zita hadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában