Újévet köszöntött az egész világ

Újévet köszöntött az egész világ
Ausztráliától Amerikáig együtt köszöntötték az emberek az új esztendőt, természetesen némi időeltolódással. &nbspBeköszöntött 2006 II. 2006.01.01.

Európa-szerte hatalmas tűzijátékokkal köszöntötték a 2006-os évet. Szombaton a színes és füstös robbanószereken kívül 400 autó lángja is megvilágította a téli égboltot, ami Franciaország hozzájárulása volt az Újévhez.

A nagyobb városokban hatalmas volt a biztonsági készültség. Franciaországban 25 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, attól tartva, hogy megismétlődnek az október-novemberi zavargások. A párizsi rendőrség közlése szerint az éjjel 425 autót gyújtottak fel az ország 267 városában. Tavaly ez a szám 333 volt. Idén 266 embert tartóztattak le.

Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs-Elysees-en félmillióan köszöntötték az új évet.

Londonban utcai partik és csillogó bemutatók övezték az óévbúcsúztató és újévköszöntő ünnepeket. A brit fővárosban tízperces tűzijátékot láthatott az utcán ünneplő tömeg. Az esemény központjában ezúttal a London Eye, a város hatalmas óriáskereke állt, melyet a 2012-es olimpiai játékokra készülő brit főváros az ötkarikás játékok színeivel világított meg.

A német fővárosban a történelmi Brandenburgi-kapu környékén több tízezer ember köszöntötte az új évet, és Moszkvában is több ezer ember dacolt a hideggel a Vörös téren.

Lisszabonban is több ezren nézték végig azt a különleges éjféli tűzijátékot, amit a 150 méter magas Vasco da Gama-toronyból lőttek ki az alatta lévő folyóra. A portugál szervezők szerint ez volt a világon valaha láthatott leghosszabb, kétperces “görögtűz”. Ezután következett a hagyományos, 10 perces tűzijáték.

Közben Madeira szigetén, Funchal-ban 50 ezren nézték végig, ahogy az öblöt bevilágították a pirotechnikai eszközök. A közelben 11 tengerjáró hajó utasa is gyönyörködhetett a látványban. Az ott horgonyzó cirkálók egyike a Queen Elizabeth II. volt, amely kifejezetten ezért kötött ki szombaton Funchal-ban.

A skandináv országokban az emberek saját maguk lőtték fel tűzijátékaikat. Stockholmban a köd miatt jószerével csak a tűzijátékok és a pezsgősüvegek durranását lehetett hallani. A Darmmen nevű norvég kisvárosban az egyik épület kigyulladt, miután a ház erkélyeire esett néhány petárda. Néhány lakót ki kellett költöztetni, de senki sem sérült meg. Koppenhágában azonban egy 25 éves fiatalember egyik kezét szakította le egy petárda.