Jelzőtáblák rengetegében

Akt.:
Egy oszlopon négy jelzőtábla.
Egy oszlopon négy jelzőtábla. - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A gépjárművezető-oktató szerint háromnál több jelzőtáblát haladás közben nem lehet értelmezni.

Egy oszlopon négy jelzőtábla fogadja azt az autóst, aki mostanában a Mikepércsi útról befordul a Leiningen utcába. Mindegyiket egy közmű javítás miatt rakták ki. Az abszurd helyzetről beszámoló olvasónk szerint több mint egy hónapja ez a helyzet. Gyulai Vilmos állítja, hogy mivel ez szabálytalan, a négy tiltás közül találomra egyet nem kell betartani.

Duplán szabálytalan

A gépjármű vezetést oktató Kotra Károly ezzel kapcsolatban elmondta: a jogszabály értelmében valóban nem lehet háromnál több jelzőtáblát egy oszlopra felszerelni. Ennek az az oka, hogy ha több lenne, egy odapillantás ideje alatt a túl sok információt nem lehetne értelmezni.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a Leiningen utcai tábla kihelyezés azért is szabálytalan, mert a törvény szerint a legalsó tábla alsó széle nem lehet a talajtól számított másfél méternél lejjebb. Itt pedig nyilvánvalóan jóval ez alatt van.

Olvasónk azon állítása, hogy ilyenkor egy szabadon választott tábla tiltását nem kell betartani, Kotra Károly szerint valótlan. Mivel az alsó táblát szerelték fel rosszul, elvileg azt nem kell figyelembe venni. Jelen helyzetben az viszont éppen egy úton folyó munkára hívja fel a figyelmet.

A kivitelező hibázott

A Leiningen utcai táblarengetegről az önkormányzati utakat fenntartó polgármesteri hivatal azt közölte, hogy a Tigáz végez ott közmű-hibaelhárítást. A kivitelezőnek korábban már jelezte a hivatal, hogy az ideiglenes forgalmi rend jelzéseit szabálytalanul helyezték ki és felszólították a társaságot az előírásoknak megfelelő elhelyezésre. Ennek megfelelően egyes jelzőtáblák külön tartóoszlopon kerülnek majd rögzítésre – adta hírül a városháza illetékese. A munkavégzés a Leiningen utcában várhatóan még ezen a héten befejeződik.

HBN–OCS