Jelzőlámpák a homokkerti csomópontban

Akt.:
Jelzőlámpák a homokkerti csomópontban
© Fotó: Matey István
Debrecen – Jövőre átépítik a négy utca alkotta közlekedési csomópontot.

  • Több kisebb-nagyobb baleset történt az elmúlt években Debrecenben a Homokkertben, a Szabó Kálmán utca, Galamb utca, Gizella utca, Vécsey utca kereszteződésében.
  • A karambolok jelentős része azért következett be, mert a furcsa ívben találkozó utcák egy része rendesen nem „látható be” a Szabó Kálmán utca felől. A kilátást kerítések, épületek, nyáron a fák lombjai is akadályozzák. Ennek orvosolására a közelmúltban újabb figyelemfelkeltő, sárga burkolati jelek felfestésével próbálkoztak az illetékesek, de a jelek szerint ez sem hozta meg a kívánt eredményt.
  • Mindezek miatt a debreceni polgármesteri hivatalban úgy határoztak, hogy a jövő esztendőben jelzőlámpákat helyeznek ki a szóban forgó, problémás csomóponthoz.

A debreceni Homokkertben közlekedő autósok egy része arra panaszkodik, hogy balesetveszélyes a Szabó Kálmán, a Galamb, a Gizella és a Vécsey utca alkotta kereszteződés. A problémát elsősorban az okozza, hogy ott hosszan kanyarodik a Galamb utca és a Vécsey utca. Ezért a Szabó Kálmán utca végén kihelyezett STOP tábla vonalában megálló személyautókból sem balra, a Galamb utca felé, sem jobbra, a Vécsey utca felé nem lehet rendesen kilátni. A keresztező utcákból mindössze nagyjából 100-100 méter tárul az autósok elé.

1L2A2983Fotó: Matey István

Ráadásul nem a főútnak gondolt Szabó Kálmán utcán, hanem a Galamb utcán, illetve a Vécsey utcán érkezőknek van elsőbbségük. A balesetveszély miatt korábban figyelmeztető sárga csíkokat festettek fel a kereszteződés közepére, a Szabó Kálmán utca végére, illetve a Gizella utca elejére.

Pluszsávok, jelzőlámpák

A debreceni polgármesteri hivatalban tervbe vették a csomópont átalakítását – válaszolták érdeklődésünkre. A terv szerint a Szabó Kálmán utca irányából egyenes-balra, és egy külön jobbra kanyarodó sáv létesül. A Vécsey, Galamb és Gizella utcák irányából külön egyenes-balra és jobbra sávokat alakítanak ki. A Gizella utca elejébe a szóban forgó kereszteződés közelében csatlakozó Budai Ézsaiás utca északi és déli ágán csak a jobbra be, illetve ki irányok lesznek megengedettek. Emellett a forgalombiztonság növelése érdekében a Szabó Kálmán, Galamb, Gizella és Vécsey utcák csomópontjánál jelzőlámpás forgalomirányítást alakítanak ki.

1L2A2989Fotó: Matey István

A kivitelezésre előreláthatóan 2019-ben kerül sor – ismertette a polgármesteri hivatal.

OCs


Fotó: Orosz Csaba, archív
Debrecen - Hamarosan lényegesen javulhat az autósok helyzete Debrecenben, a Vámospércsi út és a Létai út kereszteződésében, ahol gyakoriakká váltak a forgalmi dugók. Úgy tudjuk, a polgármesteri hivatal növelné a Létai út kapacitását. A szükséges engedélyeket beszerezték, a kiviteli tervek rendelk...

Fotó: Derencsényi István
Debrecen - November közepétől átmenetileg újra használható lesz a Szováti úti vasúti átkelő Debrecen határában. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) szerint szabályosan járt el az általuk megbízott kivitelező akkor amikor a 100-as vasúti fővonal felújítása kapcsán a nyár végén, egyik napról a...

Mazsu János
Debrecen - A Pallagi út és a Nagyerdei körút csomópontjának átalakítására már régóta várnak az arra közlekedők. A körforgalom kialakításának célja, hogy a városrész forgalma a jövőben biztonságosabbá és gyorsabbá váljon. Az egyetem, a fürdő és a Klinikák fejlesztése miatt kiemelten fontos a Palla...

Fotó: Matey István
Debrecen - Megváltozik a forgalmi rend jövőre Debrecen nyugati „kapujában”, a 4-es főútnál. A Budapest–Szolnok–Debrecen 100-as vasúti fővonal Ebes és Debrecen közötti szakasza újjáépítésének részeként nekiláttak a debreceni Határ utat a Szováti úttal összekötő felüljáró megépítéséhez, mely nemcsa...