Jelzés: csak ha baj lehet…

Szélsőséges időjárási viszonyoktól nem mentes megyénkben (emlékezzünk csak az elmúlt évek felhőszakadásaira, szélviharaira, jégesőire) debütált az első között az az előrejelző rendszer, amely segítheti az anyagi károk, emberi áldozatok megelőzését.

„Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól érkeznek a megyei katasztrófavédelmi központba a részletes előrejelzések. Helyben hozzáértő szakemberek veszik át az azonnal értékelik a beérkező adatokat, információkat – mondta el Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés és a megyei védelmi bizottság elnöke. – A miskolci központban hozzák meg a szükséges előkészítő döntéseket és értesítik a helyileg – kistérségileg – érintett védelmi szervezeteket, szükség esetén valamennyi érdekelt polgármestert, hogy készüljenek fel a viharra, jégre, vízre.” 

Érkezik az értesítés 

Mint megtudtuk, nem szabályos időközönként érkeznek az előrejelzési adatok, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság csak abban az esetben küld értesítést, ha a következő 12-24 órában rendkívüli időjárási viszonyok várhatóak.

„Hétfőn például délelőtt 9 óra 40 perckor érkezett az előrejelzés – mondta el az elnök asszony és azt tartalmazta, hogy a megyében délután záporok, zivatarok vonulhatnak át” (A záport délután 3 óra körül saját bőrén is érezhette, aki a megyeszékhelyen az utcát járta – a szerk.)

Sz.B.