Jelentősen nőtt reptér forgalma

Jelentősen nőtt reptér forgalma
Debrecen – A növekedéshez nagyban hozzájárultak a Wizz Air menetrendszerinti járatai.

A 2011-es 30 ezres utaslétszámot jelentősen meghaladva, tavaly csaknem 50 ezren utaztak a debreceni repülőtérről – kaptuk az információt Sápi Tamástól, az Airport Debrecen Kft. ügyvezetőjétől. A növekedéshez jelentősen hozzájárultak a Wizz Air légitársaság menetrendszerinti járatai, amelyeket összesen 28 ezren vettek igénybe fél év alatt.

Naponta indít és fogad

A tavalyi év mérföldkőnek tekinthető a légikikötő életében, hiszen június 18. óta folyamatos a mentrendszerinti forgalom. A Wizz Air London-Luton és Debrecen között közlekedő járata szinte kivétel nélkül 80-90 százalékos kihasználtsággal üzemelve mintegy 26 ezer utast szállított. A sikeres járat márciustól már ötször fog repülni a brit fővárosba. Az eindhoveni és a milánói Wizz Air-járatok év végi indulása azt jelentette, hogy immár naponta fogad és indít járatokat a repülőtér.

Nőtt a charterek forgalma is: a 2011-es 13 ezer utast követően idén már 18 ezren utaztak Debrecenből nyaralni, illetve érkeztek ide külföldről. Berlin mellett Moszkvából jöttek turisták Hajdúszoboszlóra a repülőtér szolgáltatásait igénybe véve, míg Debrecenből Törökországba két légitársaság, Tunéziába, Egyiptomba és Bulgáriába pedig egy-egy charterlánc szállította a nyaralókat. A legforgalmasabb hónapnak a július és az augusztus bizonyult, ekkor egyaránt 10-10 ezer utast szolgált ki az Airport-Debrecen.

Idén megduplázódhat

A menetrendszerinti járatok indulásához kapcsolódva számos fejlesztés is megvalósult a repülőtéren: a téli üzemre jégtelenítők és hókotrók érkeztek, de megújult a repülőgépek kiszolgálásához használt eszközpark is. A repülőtéren új poggyászröntgen és új számítógépek működnek, a parkolóban kamerarendszer, az utasvárókban pedig kibővített gyereksarkok biztosítják az utasok kényelmét és biztonságát. A fejlesztésekkel párhuzamosan a dolgozók továbbképzése és a munkavállalói létszám bővítése is megtörtént.

Idén az utasforgalom várhatóan meghaladja majd a 100 ezer főt.

HBN

 

Címkék: , ,