Jelentősen csökkent tavaly az EU-költségvetést érintő csalások száma

Brüsszel, 2012. július 19., csütörtök (MTI) – Tavaly mintegy 35 százalékkal csökkent az európai uniós költségvetést érintő pénzügyi csalások száma – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szól.

A kohéziós politika terén 41 százalékkal kevesebb feltételezett csalás fordult elő tavaly, mint 2010-ben, a mezőgazdaság területén pedig 66 százalékkal esett vissza a bejelentett csalási ügyek száma.

Összesen 295 millió euró uniós pénzt (a költségvetés 0,2 százalékát) érintett csalás, melyet az uniós jogszabályok értelmében vissza kell fizettetni – derül ki a brüsszeli jelentésből.

Az illetékes biztos, Algirdas Semeta szerint a javuló eredményt “az uniós pénzeszközök védelmében bevezetett hathatósabb intézkedések és jobb ellenőrzés mellett számos technikai fejlemény magyarázza”.

A bizottság a jelentésben hangsúlyozza az uniós költségvetést érintő csalások további csökkentésének szükségességét, és számos ajánlást is tesz a tagállamok felé, amelyek elősegíthetik e célkitűzés elérését.

A testület “fenntartja a csalásokkal szemben alkalmazott zéró tolerancia politikáját” – hangoztatta Semeta.

MTITovábbi hírek a Gazdaság kategóriából