Jelentős viharkár bejelentések érkeztek a biztosítókhoz

Budapest – A biztosítókhoz jelentős viharkár bejelentések érkeztek az utóbbi napokban főleg Kelet-Magyarországról.

A Groupama Biztosító tájékoztatása szerint június 21-én, kedden az országon átvonult vihar következtében 1300 kárbejelentést kaptak, és háromszor nagyobb kárt okozott a jégverés, mint a felhőszakadás.

A Groupama Biztosítóhoz beadott kárbejelentésben leginkább érintett terület Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, valamint Hajdú-Bihar megye, a három megyéből 620 jégkárbejelentést kaptak, ebből 386 káresetet jelentettek be a jégverés által leginkább sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településekről, elsősorban Rozsályból, Zajtáról, Csengerről, illetve Méhtelekről.

A jégverés az átlagosnál jóval nagyobb károkat okoz, a 620 jégkárbejelentésre 110 millió forint feletti összeget lát kifizethetőnek az ügyfelek számára, ami átlagosan 180 ezer forint körüli összeg – közölte a Groupama Biztosító.

A Generali Biztosító tájékoztatása szerint hozzájuk 2016. május 20-a óta mintegy 7000 kárbejelentés érkezett viharok miatt, ezek becsült értéke eléri az 500 millió forintot, a legtöbb kárt ebben az időszakban a villámcsapások okozták, a viharkárok és a jégverésből eredő károk is igen gyakoriak voltak. Területi bontásban Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye voltak a leginkább érintettek.

A legutóbbi, június 21-i jégesőt és vihart követően mintegy 1000 bejelentés érkezett az ország keleti részéből a Generali Biztosítóhoz, a károk többsége ezúttal is vagyonkár, és az eddig regisztrált esetek 75 százalékában a jégverés okozta a problémát, a viharkárok és felhőszakadásból vagy villámcsapásból eredő károk is jellemzőek, a kárbejelentések zöme Békéscsabáról érkezett, de Méhtelek, Nádudvar, Gacsály és Rozsály is az érintett települések között szerepelnek – közölte a Generali Biztosító.

Az Allianz arról tájékoztatott, hogy május 24. óta több mint 6500 viharhoz kötődő kárt regisztráltak, a becsült kárérték meghaladja a 380 millió forintot. A károk felét beázáskár és villámcsapáskár teszi ki 50-50 százalékban, továbbá a károk több mint 15 százaléka jégveréskár. A kárbejelentések alapján az ország minden régiójában voltak eddig viharok, felhőszakadások, villámcsapások, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Békés megyékben nagyobb jégverések – tájékoztatott az Allianz.

– MTI –