Jelentős kárt okozott a Nagy-korallzátonynál megfeneklett kínai szénszállító

Ausztrál tisztségviselők keddi közlése szerint “jelentős” kárt okozott a Nagy-korallzátonyban az ott megfeneklett kínai szénszállító hajó.

A majdnem hetvenezer tonna szenet szállító hajót hétfőn vontatták el a zátonyról, és így a szakértők meg tudták vizsgálni az egyedülálló természeti kincsben okozott károkat.

A korallzátony érintett szakaszát megvizsgáló szakértők jelentése szerint egy kilométeres sebet okozott a kínai hajó a Nagy-korallzátonyban. A természetvédelmi területet felügyelő ausztrál hatóság igazgatója elmondta, hogy a hajótestről “elég sok” algagátló festék vált le. A toxikus védőfesték már meg is kezdte a környezetében lévő korallok pusztítását – közölte Russel Reichelt, az ABC ausztrál televíziónak nyilatkozva.

A nagyjából 68 ezer tonna szenet szállító teherhajó április harmadikán hete tért le a kijelölt hajózási útvonalról, és teljesen sebességgel haladva megfeneklett a Nagy-korallzátonynál. A 230 méteres hajóból két tonna üzemanyag folyt ki, amit vegyi anyagokkal sikerült feltakarítani. A Shen Neng 1 nevű hajót hétfőn vontatták el a Douglas-zátonytól, ahol megfeneklett. A szén még mindig hajó rakterében van.

Ausztrál tisztségviselők közben vizsgálatokat ígértek, miután a baleset után kiderült, hogy konténerszállító hajók rendszeresen letérnek a kijelölt hajózási útvonalról, és a Nagy-korallzátony közelében vágják le az utat. Kevin Rudd ausztrál kormányfő szigorúbb ellenőrzést követelt, míg Queensland állam kormányfője az olajszivárgást okozó hajók elleni büntetések jelentős emelését helyezte kilátásba.

Hétfőn három ember állt bíróság elé egy másik nagy teherszállító-hajó legénysége közül, amiért engedély nélkül hajóztak a Nagy-korallzátonyhoz közeli tiltott vizeken. Tárgyalásukat pénteken folytatják.

– Független Hírügynökség –