Jelentkezett a Rendőrségen az ékszerhamisító banda egyik körözött tagja

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya 2010. 04. 28-án 18:20 órakor csalás bűntett bűncselekmény gyanúja miatt -folyamatban lévő büntetőeljárásban – őrizetbe vett egy kiskunlacházi férfit, aki a szerdán, a kora esti órákban jelentkezett a Rendőrségen, mivel körözés volt ellene kiadva.

Nyomozás indult 2010. január 13-án – nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A Kabai Takarékszövetkezet püspökladányi zálogház bejelentése alapján indult eljárás, mert a zálogházba 3 személy több alkalommal is olyan aranynak látszó nyakláncot, gyűrűt és más tárgyakat adott be, melyekről a megvételüket követően elvégzett teszteken derült ki, hogy azok hamisak, azokba az arany ékszerekre jellemző fémjel van beleütve. A hamis ékszerekkel a takarékszövetkezet dolgozóit tévedésbe ejtették és összesen 509.000 Ft kárt okoztak. A szakértő megállapította, hogy a lefoglalt ékszerek forgalmi értéke – ha azok aranyból készültek volna -  4.639.630 forint.

A nyomozás során beazonosításra került a hamis ékszert terjesztő három személy, akik ellen csalás bűntett elkövetése miatt, az ékszereket készítő 49 éves budapesti férfi ellen pedig bűnszövetségben elkövetett bélyeghamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A Rendőrségen jelentkező kiskunlacházi férfi a fenti ügyben vallomást tett, melynek tartalmát a hatóság vizsgálja.