Jelentkezés: itt a vége

Miskolc – A diákok már döntöttek. Tegnap éjfélig postára adták felsőoktatási jelentkezési lapjukat.

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának pénzügy és számvitel szakán szeretne tovább tanulni Kótai Döniz, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium végzős diákja. Döntésében több szempont is közrejátszott. Először is az, hogy jól megy neki a matek, másodszor, hogy édesapja is jó választásnak találta ezt a pályát, és végül az sem mellékes, hogy Döniznek nem kell más városba „költöznie” azért, hogy tanulhasson. A jelentkezési lapot, csakúgy, mint sok ezer diáktársa, már továbbította az Oktatási Hivatalnak.

Lejárt a határidő

Tegnap éjfélkor lejárt a felsőoktatási jelentkezés határideje. Aki a jelentkezésnek nem a postai, hanem az elektronikus módját választotta, annak is rögzítenie kellett hétfőn éjfélig a jelentkezési adatokat, viszont a hitelesítésre még van ideje február 23-áig. (A hitelesítéshez vissza kell küldeni a honlapról kinyomtatható hitelesítő adatlapot az Oktatási Hivatalnak – 1380 Budapest, Pf. 1190 – , de elektronikusan is intézhető az Ügyfélkapun keresztül.)

Többet várnak

A Miskolci Egyetem több jelentkezőt vár az idén, mint tavaly, tudtuk meg Szűcs István tanulmányi rektorhelyettestől. Pedig az elmúlt évben sem jelentkeztek kevesen, több mint nyolcezren. A rektorhelyettes azért is bizakodó, mert mint mondta, az idén sokkal aktívabban népszerűsítették az egyetemet, mint az elmúlt években. Ez a munka már az elmúlt év szeptemberében elkezdődött, a Kutatók éjszakáján, ahol a nyílt laboratóriumokban érdekes kísérleteket, előadásokat láthattak-hallhattak az érdeklődők.

Ezt követték novembertől januárig az egyetemi és kari nyílt napok, ahol a képzési palettáról, az intézményben folyó munkáról kaphattak képet a fiatalok. Nagy sikere volt a januári, családi nyílt napnak, és a Miskolci Egyetem megjelent a fővárosi Educatio Kiállításon is. Szintén a középiskolások pályaválasztását segítette az egyetem honlapján elérhető Virtuális 0-ik évfolyam. A felsőoktatási intézmény reklámjai megjelentek a helyi sajtóban, a városi és a regionális tévében, valamint a középiskolákban kifüggesztett plakátokon. A karok képviselői személyesen is felkeresték a középiskolákat, hogy helyben tudjanak válaszolni a diákok kérdéseire.

Itt van helyben 

Szűcs István rektorhelyettes úgy fogalmazott: szeretnék elérni, hogy a régióban lakó diákok a Miskolci Egyetemet válasszák. Tapasztalatai szerint sokan megbánják, hogy fővárosi vagy Miskolctól távoli intézményekben kezdték el tanulmányaikat. Nem egyszer fordult már elő, hogy egy-két szemeszter után derült ki, nem bírja a hallgató a kollégiumot, az albérletet, és mégis inkább a Miskolci Egyetemen szeretne tanulni.

 

Jelentkezők száma a Miskolci Egyetemre (fő) 

2004-ben 8947

2005-ben 7719

2006-ban 8183

2007-ben 7954

2008-ban 6642

2009-ben 8024