Jelentés a Nagy-Britanniai UFO-észlelésekről

Jelentés a Nagy-Britanniai UFO-észlelésekről
Több ezer UFO-észlelés volt Nagy-Britanniában az elmúlt 15 évben. – közölte csütörtökön a BBC, egy frissen közzétett tanulmányra hivatkozva.

A több mint hatezer oldalas jelentés a védelmi minisztérium és a brit Nemzeti Archívum három éven át tartó kutatási projektje alapján készült.

A jelentés egyebek mellett említi a Chelsea futball klub és a volt belügyminiszter, Michael Howard kenti otthona feletti észleléseket is. Az interneten már megtekinthető részletek között 24 olyan is van, amelyekkel kapcsolatban hivatalos levelek születtek és parlamenti kérdések is elhangzottak. A világhálóra feltett jelentésben több tanú vallomását is idézik, és számos rajzot, valamint amatőr filmet is látni, amelyeket szemtanúk készítettek az Azonosítatlan Repülő Tárgyakról, vagyis angol nevű betűszavával, az UFO-król.

Olyan eseteket is tartalmaz a jelentés, amelyekben fontos szervezetek is megmozdultak. Ilyen volt egy 1997-es észlelés, amikor több rendőr látott UFO-t, majd értesítették a parti őrséget, amely aztán riasztott északi-tengeri hajóegységeket, annyira komolyan vették az ügyet. A jelentésben szerepel egy levél, a védelmi minisztérium egyik volt, magas rangú tisztségviselőjétől, Ralph Noyes-tól, aki a brit légierő pilótái által 1956-ban lefilmezett UFO-jelenségről ír. Noyes azt állítja, hogy a filmet 1970-ben, egy titkos összejövetelen bemutatták a védelmi minisztérium vezetőinek, vagyis még kormányszinten is fontosnak tartották, hogy ilyen üggyel foglalkozzanak.

Sőt. UFO-ügyben feltűnik Winston Churchill neve is a jelentésben. A második világháború legendás kormányfőjét annyira érdekelték a háború után az UFO-jelenségek, hogy amikor 1951-ben ismét miniszterelnök lett, rendszeres tájékoztatókat kért kabinetjének tagjaitól az UFO-észlelésekről. A most közzétett jelentés persze azt is közli, hogy a legtöbb esetben szó sem volt idegen űrhajóról. A szemtanúk időjárási jelenségeket, repülőket véltek földönkívüliek légi járműveinek, vagy éppen délibábot láttak, sőt a legtöbb esetben téveszméik voltak, avagy egyszerűen csaltak.

A BBC közlése szerint egy hónapig ingyen lehet megtekinteni az adatokat, illetve a jelentés részleteit a brit nemzeti archívum honlapján.