Jelenleg napi ezer hordó olajat fognak fel

A Mexikói-öbölben szivárgó olajkútcsonkra felhelyezett zárósapka segítségével jelenleg nagyjából napi ezer hordó olajat tudnak felfogni a szennyezéssel küzdő szakemberek – közölte pénteken az amerikai Thad Allen tengernagy.

Közben a BP vezérigazgatója azt közölte a cég befektetőivel, még kell nagyjából 48 óra, mire meg tudják mondani, hogy pontosan mennyi olajat tudnak felfogni.

Thad Allen tengernagy közlése szerint, az első, “nagyon, nagyon durva becslések szerint” jelenleg napi ezer hordó mennyiségű olajat fog fel a csütörtök este felszerelt szerkezet. Az amerikai parti őrség volt vezetője elmondta, hogy a felfogott olaj mennyisége várhatóan lassan növekedni kezd majd, ahogy a BP szakemberei elvégzik a megfelelő szerelési munkákat.

Az amerikai kormány becslése szerint a tengerbe ömlő olaj mennyisége naponta 12 ezer és 19 ezer hordó között van. A BP műveleti főnöke, Doug Suttles szerint a sapkának képesnek kell lennie arra, hogy a kútból ömlő olaj “túlnyomó részét” felfogja. A terv szerint a felfogott olajat a sapkához kötött csővezetéken keresztül szivattyúzzák fel hajókra.

Közben Tony Hayward, a BP vezérigazgatója a cég befektetőivel közölte, még 48 órára van szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, pontosan mennyi olajat sikerült felfogni. Hayward elmondta azt is, hogy bár “lehetetlen megjósolni”, mekkora költségeket ró a cégre a szennyezés, az árcédula “kétségtelenül súlyos lesz”. A brit olajcég eddig több mint egymilliárd dollárt költött el – írta a BBC brit közszolgálati adó.

– Független HÍrügynökség –