Jegyzet: Voks

Választásra készül az ország. Leginkább a pártok, a jelöltek és akik jelöltek akarnak lenni. Készülnek a listák is, kihúznak-beírnak embereket, a pártok jó előre kidolgozott terv alapján kommunikálnak, szerveznek jelöltbemutatókat. Hegyi Erika jegyzete

Most már a választópolgárok is egyre többet gondolhatnak a tavaszi választásra, hisz a jövő hét végéig mindenkinek meg kell kapnia az ajánlószelvényt és, a hivatalosan oly szép nevű, névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. (Ez utóbbit a köznyelv csak kopogtatócédulaként emlegeti.)

Bár a közvélemény-kutatók adatai szerint meglehetősen alacsony volt még az előző hónapban a választási hajlandóság, azaz a megkérdezett választópolgárok 44 százaléka mondta csupán, hogy elmegy voksolni. Van azonban még két hónap, hogy a százalékok változzanak. Megszülettek persze azok az elemzések is, melyek a pártok szempontjából tanulmányozzák a magas vagy alacsony részvételt, kinek milyen arány növeli az esélyét, hogy jár a legjobban. Nekünk, választópolgároknak azonban azt kell tanulmányoznunk, hogy mi hogyan járunk a legjobban. Azzal-e, hogy ott leszünk sokan, és a végeredmény minél több ember akaratóból születik, vagy hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk.

-Hegyi Erika-