Jegyzet: Vizsgadrukk

illusztráció
illusztráció
Varga Mihály levelét megírta – azaz az idei, aktualizált konvergenciajelentést, és hétfőn elküldte az Európai Bizottságnak. Bár az elemzők többé-kevésbé optimistának tartják az abban foglalt előrejelzéseket, úgy vélik, a dokumentum alapján az ország kikerülhet az uniós túlzottdeficit-eljárás alól – Szőke Tímea jegyzete.


Elfogadható hiányadatok, egy minimális gazdasági növekedés, tűrhető mértékű infláció, további kamatcsökkentés – ha lehet is vitatkozni rajtuk, nem alaptalanok a számok, vért izzadt az ország, hogy ennyi legyen az annyi, jól mutasson a papíron, amikor a brüsszeli döntéshozók elé teszik.

Ugyanakkor az egész folyamat az egyszeri egyetemista vizsgatudására hasonlít: a megmérettetés előtt kezébe veszi a könyvet, éjjel-nappal magol, hogy a kritikus pillanatban felmondja a leckét, illetve abból éppen annyit, amennyivel már átesik a kettest jelentő határvonalon.

A konvergenciaprogramnak is meg kell győznie az EU képviselőit, hogy elég (volt és lesz) a gazdasági teljesítményünk, ha eminensek nem is vagyunk, de hozzuk a kötelezőt. A „vizsgáztatónk” pedig szigorú lesz, század- és ezrelékadatokon fog kukacoskodni, keresztkérdez és sarokba szorít; s miközben évismétlésünkről vagy továbbengedésünkről dönt, nem kizárt, hogy szemünkre veti majd viselkedésünket, mellyel kilógunk a többiek közül…

Szőke Tímea