Jegyzet: Vissza a kötéllel!

Jegyzet: Vissza a kötéllel!
Állítsuk vissza a halálbüntetést, mint ahogy oly sok mindent már, hátra arc, egy-kettő, állítsuk vissza, csak úgy, mint az órát október végén. Fábián György jegyzete.

Nem akarom az igazságszolgáltatás e formája mellett vagy ellen szóló hagyományos (és agyonkoptatott) érveket mindenáron újra előhúzgálni. Zsenge koromban magam is amondó voltam, hogy igen, a kutyafáját, ha a helyzet úgy kívánja, akkor járjon a „nyakkendő”. Aztán később, ahogy szaporodott a bőr a képemen, már sokkal árnyaltabban láttam a problémát.

Kin segít az, ha fellógatják a gazembert? A közvélemény egy jelentős részén biztosan, ami az igazságérzetét illeti. Továbbá, a politikában mindenki tudja, hogy jogilag nem működik a halálbüntetés visszaállítása, különféle nemzetközi egyezmények miatt. Akkor pedig az, hogy most néhány pártember mégis bedobta a témát, az valójában – az iméntieknél fogva – a nagyközönségnek szól, vagyis nem más, mint show-műsor, cirkusz, komédia, ha nem is épp mosolyogtató.

De ne is lepődjünk meg, hiszen elemzők szerint is nálunk a választási ciklus közepétől gyakorlatilag már kampányidőszak van. Úgyhogy ne gondoljuk, hogy hiteltelen szófordulat a politikusok részéről a kötél előhúzása. Épp ellenkezőleg.

Fábián György