Jegyzet: Veszprémi talány

Veszprém, 2015. február 22. Kész Zoltán független jelölt leadja szavazatát az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a veszprémi Városi Művelődési Központban kialakított szavazókörben 2015. február 22-én.
Veszprém, 2015. február 22. Kész Zoltán független jelölt leadja szavazatát az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a veszprémi Városi Művelődési Központban kialakított szavazókörben 2015. február 22-én. - © MTI Fotó: Nagy Lajos
Elfogyott tehát a Fidesz kétharmada Veszprémben vasárnap este. Kész Zoltán független – egyébként a baloldali összefogás – képviselőjelölt nyerte az időközi országgyűlési képviselőjelölti választást fideszes riválisával szemben. Kovács Zsolt jegyzete.

A baloldalon nyilván hatalmas az öröm, hiszen nemcsak, hogy elolvadt a Fidesz kétharmada, hanem egy jobboldali körzetben sikerült győzniük. Ez pedig erőt, muníciót adhat a politikai identitásnak a következő időszakhoz. Bár a Fideszben előzőleg igyekeztek elbagatellizálni a veszprémi voksolás kimenetelét, mondván, minden lényeges, kétharmados törvényt meghoztak már, azért nem hihető, hogy ma reggeltől minden úgy megy majd a Fideszben, mint akárcsak vasárnap délután. A múlt év október végétől rohamos népszerűségvesztésben lévő, valamint a belső ellentétektől terhelt Fidesz parlamenti erejének veszprémi vesztése egyébként várható volt. És lesznek még további veszteségei is a lejtmenetben lévő kormányzóerőnek. A lényeg azonban az, hogy ki jön majd utánuk. Mert ha valamit rombolunk, párhuzamosan építeni is kellene. Ez utóbbit egyelőre nem látni az örömködők oldalán.

– Kovács Zsolt –