Jegyzet: Új dimenzió

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Tíz év. Ezt a kort haladta meg kedden a mára a világ legnagyobb közösségi médiumaként ismert alternatív valóság, a Facebook. Szabó Zsolt László jegyzete.

A fizikai környezet és a digitális dimenzió között úgy járkál a kortárs felhasználó, mint bulizni induló fiatal a szobája és a fürdőhelyiség között. Nem kellett ehhez más, mint az okostelefon, ami – akár egy féreglyuk – egy gombnyomásra szippantja be és köpi ki a delikvenst.

A legfrissebb adatok szerint meghaladja az 1,2 milliárdot a felhasználóinak száma, ez körülbelül négyszer annyi embert jelent, mint az Egyesült Államok teljes lakossága. A rendszer atyját Mark Zuckerbergnek hívják, aki kölyökképével és mindössze harminc életévével együtt is a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb embereinek egyikévé vált. Olyan rendszert alkotott, amely az egyik legfontosabb világpiaci tényezővé vált az elmúlt években.

A felmérések szerint a 15-24 éves korosztály jelentős részben a Facebookról tájékozódik a körülöttük zajló eseményekről. Pedig egyes tanulmányokban már temetik, mint írják, a közösségi oldal 2017-re elveszíti felhasználóinak jelentős részét. Egyelőre viszont tényező, ráadásul olyan, amihez az elmúlt tíz évben legalább egy generáció nőtt hozzá.

– Szabó Zsolt László –