Jegyzet: Távlatok

Akt.:
Jegyzet: Távlatok
Az idei a felemelkedés éve lehet a miniszterelnök szerint, s ha maradéktalanul nem is osztjuk az optimizmusát, abban azért egyetértünk: 2013 már sejtetheti, hogy teljesülhet-e Orbán Viktor legfőbb célkitűzése: Magyarország szuverenitásának, vagyis politikai-gazdasági önállóságának erősítése. Ratalics László jegyzete.

A kormány rendhagyó intézkedéseiről általánosságban kinyilatkoztatni, azokat en bloc bűnrossznak nevezni éppen olyan tévedés, mint az ellenkezője. A valósághoz sokkal közelebb állunk, amikor azt mondjuk: Orbánéknak a szocialisták által örökül hagyott nyomasztó államadósággal szembeni harcban voltak elismerendő húzásai (árfolyamgát, önkormányzati adósságok állami kézben való összpontosítása), amiket senki nem mert volna megtenni, akadtak elhibázottnak tűnők lépések (fékezhetetlen központosítás, gazdagokat jutalmazó adórendszer, nyugdíjak inflációt meghaladó emelése) és szép számmal olyanok is, mint a banki vagy az energetikai szféra megsarcolása, az IMF-móka vagy a jegybanki alapkamat-csökkentési ciklus elindítása, amelyek helyes megítéléséhez időre van szükség zsigeri kommentárok helyett.

S hogy eközben mi lesz a demokráciával? Nos, az első polgár tisztában van a látszat erejével, így a többséget, ha fut a szekér, nem zavarja majd a díszletek mögötti diktatúra. Ha viszont az elrugaszkodásból bukfenc lesz, csak a jó ég tudja, mi történik a harmadik köztársaságban. De legyen ez 2014 gondja.

Ratalics László

laszlo.ratalics@inform.hu