Jegyzet: Tavaszi és nagy

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: telegraph.co.uk
A tavaszi nagytakarítás közéletünkben azt jelenti, hogy a szokásosnál is nagyobb erővel és napsütéses jókedvvel rugdaljunk politikai ellenfelünket. Pedig az év többi szakában sem fogják vissza ebbéli ténykedésükben magukat pártjaink. T. Szűcs József jegyzete.


Az egyébként fogalmilag telitalálat kifejezés azért is maradhatott fenn a rendszerváltás óta, mert ugyancsak alkalmas ellenfelünk fenékbe billentésének plasztikus kifejezésére. Ráadásul a sok seprűt elkoptató nagymamiktól kezdve a jól nevelt óvodásig mindenki megérti. Amellett a fontosabb választásokat általában tavasz táján tartják. Jó alkalom tehát a vesztes hátsó felén gyakorolni az imént említett (had)műveletet.
Magam mégis azt ajánlanám a közélet szereplőinek, hogy akár kíváncsiságból próbáljanak ki egy más jellegű tavaszi takarítást. Mondjuk, kezdjék azzal, hogy ne más, hanem saját fejükben próbáljanak viszonylagos rendet rakni. Dobálják a történelem szemétdombjára bármilyen szempontból avitt, leszerepelt nézeteiket. Ahelyett, hogy sokunk kárára újból és újból próbálkoznak felújításukkal. Szabaduljanak meg mániába hajló rögeszméiktől, s az agyműködés(ük)re amúgy is káros gyűlölködéstől. Kíméletlenül vágják kukába a sorra kudarcot valló nézeteiket. Azt már elgondolni sem merem, hogy abszolút konzekvens magatartással jussanak el odáig a nagytakarításban, hogy magukat is kiselejtezik. Mint hasznavehetetlen, hibás terméket, amely csak a drága helyet foglalja a házban. S további, remélhetőleg hosszú életüket inkább töltenék, a politikának örök búcsút mondva, szerető családtagjaik körében.

Ha valamelyik párt ilyesfajta tavaszi nagytakarítást hirdetne meg az idén, azt felettébb értékelném. Félő azonban, hogy egy ilyen változás megérésére nemcsak nekem, hanem a nálam sokkal fiatalabb honfitársaimnak is vajmi kevés az esélye.

– T. Szűcs József –