Jegyzet: Tanulni tanulni

Jegyzet: Tanulni tanulni
© Illusztráció: Peter Macdiarmid/Getty Images
Manapság, amikor a csúcskategóriás traktornak műhold mondja meg, hogy milyen sortávval és milyen mélyre kerüljön a földbe a mag, furán venné ki magát, ha nyolc általánossal feszítene a traktoros a klimatizált utastér hangszigetelt panorámaüvege mögött. Petneházi Attila jegyzete.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a „ha nem szeretsz iskolába járni fiam, majd kitanulsz valamilyen szakmát” ideje régen lejárt. Sajnos, az elmúlt néhány évtizedben a szakképzés még megmaradt presztízsét is sikerült tönkretenni azzal, hogy a gyakorlati képzőhelyeket felszámolták; idehaza már inasnak állni sem egyszerű…

A kormányzat (a kereskedelmi- és iparkamarával karöltve) gőzerővel dolgozik azon, hogy a duális képzés égisze alatt az elméleti és a gyakorlati képzés arányát erőteljesen az utóbbi irányába tolja el, csak aztán nehogy átessünk a ló túlsó oldalára. Nem arról van szó, hogy a szakiskolát három év múltán történészek vagy magyartanárok hagyják el, de arról igen, hogy a majdani szakmunkásokat legelőbb is tanulni kell megtanítani. Hiszen bár korunk traktorosa látszólag ugyanúgy tekergeti a kormányt és nyomja a pedált, mint hajdanán a nagyapja, valójában azonban az ő nyolc órája már a hivatali okostelefon és laptop társaságában telik.

– Petneházi Attila –


Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.