Tálcán kínált lehetőség

Tálcán kínált lehetőség
© Fotó: Pixabay
A nők a férfiakat, az éttermek a vendégeket foghatják meg a hasukon keresztül – bár mindkét esetben ettől összetettebb a siker receptje, az tény, hogy nagy becsben állnak a jó szakácsok, no meg a jó pincérek. A helyi vendéglátóipar a hiányuktól szenved, miközben mesés összegekről röppennek fel a hírek, hogy a Balaton mellé mennyiért csábítják el őket. Nyéki Zsolt írása.

A jelenség több szempontból is érdekes. Aki eddig nem hitte, most láthatja az igazságát annak, amit a gazdasági szférából régóta mondanak: egy jó szakmával lehet annyit keresni, mint egy diplomával.

Az intelem természetesen nem annak szólt, aki valóban elhivatottan fogott felsőfokú tanulmányokba, s lett mondjuk orvos vagy mérnök, hanem a céltalanul és minden áron főiskolára, egyetemre igyekvőknek, akik tudást nem, csak időt szerettek volna, és szeretnének ma is nyerni. Pár éve még mindenki jogász (ügyvéd), aztán közgazdász (bankár), majd sztárriporter akart lenni, ehhez igazodtak a magyar egyetemek is, jócskán rásegítve a túlképzésre, míg a sajátos társadalmi közegben elveszett olyan szakmák becsülete, mint a kőműves, ács, kertész. Újra fel kell építeni az egyes szakmák presztízsét a fiatalok szemében, hogy tudják: a mezőgazdaság nem feltétlen egyenlő a gumicsizmás trágyataposással. Ellenben megjelentek a földeken a műholdas navigációjú gépek, a traktorokon pedig fedélzeti számítógépekkel oldják meg a vezérlést. Majdnem mint egy repülőgépen. S hogy milyen tudás, kreativitás és elhivatottság segít egy-egy szép sikerhez, arra épp a kiváló magyar szakácsok szolgáltatják a példát. Csábítják is őket a Balaton mellé, de egy magasabb fizetés önmagában még nem mond el mindent. Osztani-szorozni kell, mibe kerül a lakhatás, önfenn­tartás, nem von-e le utólag ilyen-olyan címen ezt-azt a bérből a tulaj. No, meg hogy a csábító ajánlathoz nem úgy teremti-e meg a fedezetet, hogy elfelejti bejelenteni az alkalmazottat, és megspórolja a bér járulékait. A szezonokból élő vállalkozó sok mindenre képes – de ez sem csak a vendéglátóipar sajátossága.

– Nyéki Zsolt –

Címkék: ,