Jegyzet: Szivárgás

Jegyzet: Szivárgás
A kohéziós forrásokból végrehajtott energiahatékonysági beruházások egyáltalán nem voltak költséghatékonyak az elmúlt több mint 10 évben – idézi az Európai Számvevőszék hétfői bejelentését a nemzeti hírügynökség.

A hatóság úgy találta, hogy az energiahatékonysági szempont helyett „az ilyen célokra szánt forrásokból energiatakarékosabbá tett épületek kiválasztásánál az volt a meghatározó, hogy feleljenek meg a támogatási feltételeknek, és szoruljanak felújításra” – olvasható a híradásban, azzal együtt: uniós forrásból 2000 óta csaknem ötmilliárd eurót költöttek ilyen célokra.

Szökik az energia, főnök? Kiderül, hogy nemcsak az utcát fűtjük az említett beruházásokkal (holott épp azt akartuk meggátolni), hanem esetleg talán olyan zsebeket is, amelyeket nem kellett volna? Reméljük, mindez csupán rosszindulatú feltételezés a részünkről.

Hallottam már szakértőt panaszkodni, hogy az EU által felépített pályázatokráciában túl sok a szereplő a forrás és a cél között. Ilyen cég, olyan iroda, amolyan referens, emilyen koordinátor, s a többi, és mindezek mellett is a bürokrácia csimborasszója. S ezek még csak a legális csatornák. Lassan nem lehet csodálkozni, ha meginog az épület…

Fábián György