Szimbólum újratöltve

A reformkori – korántsem előzmények nélküli – március 15-tel induló 1848–49-es forradalom és szabadságharc újkori történelmünk meghatározó eseménye. Pap Gyula írása.

Az osztrák önkény elleni felkelés végrehajtott reformjaival a polgári átalakulás megindítója, egyben szerves része volt az akkori európai forradalmi hullámnak, mely eredményességére jellemző, hogy csak orosz katonai agresszióval tudták vérbefojtani.

A közel kétszáz éve zajlott eseménysorozat számos, azóta alapvető jelképnek is tartalmat adott. Ezek közül talán a legtöbbet idézett, a leginkább aktualizált szimbólum a 12 pont kinyomtatása, kihirdetése, a sajtószabadság kivívása.

Érdemes megvizsgálni, jó lenne tudni, hogy a mai fiataloknak mit jelenthet a fogalom, érzik-e jelentőségét. Jó néhány jel arra mutat, hogy az ő kommunikációs terükben nem éreznek – és nem tűrnek – korlátozást, véletlenül sem kérdőjeleződik meg ennek a szabadságjognak a megléte.

Jelképnek marad a Nemzeti dal és a párhuzamos emlékezés egy másik március idusára, amikor – symbolics.com néven – bejegyezték az első internetes domaint.

– Pap Gyula –