Jegyzet: Szabad-e a gondolat?

Orbán Viktor
Orbán Viktor - © Fotó: AFP
Dafke! Meggyőződésem, ez is munkál Orbán Viktorban akkor, amikor kijelenti, hogy nem időszerű a miniszterek cseréje. Kovács Zsolt jegyzete.

Nemrégiben ugyanis a Napi Gazdaság belengette, hogy hamarosan minisztereket cserél a kormányfő, és nevek is napvilágot láttak. Aztán ezt a hírt is megette az idő. Mígnem, ugyancsak a Napi Gazdaság, de már az Orbán Viktorral készített interjúban, eloszlatta a ködöt a témáról: minisztereket nem, államtitkárokat viszont igen. Mármint cserélnek hamarosan. Sőt, a minisztereknek, de magának Orbánnak is vannak javaslataik.

Jó volna belelátni a potentátok fejébe, hogy vajon milyen szempontok figyelembe vételével áldoz, illetve emel fel embereket. Ebben milyen szakmai, illetve egyéb okok játszhatnak közre? No és, mi az, ami ezen túl van? A lojalitás egészen biztosan, hiszen a Fidesz biztosra megy. Maximálisan és bizonyítottan hűnek, követőnek kell lenni, aki ilyen funkciót betölthet. Ám jó lenne tudni, mennyire díjazzák az önálló gondolatokat, a szabad szellemet, a kísérletező hajlamot. Vagy ezekből elég az, amit maga a kormány művel unortodox néven? Elégedjünk meg ennyivel?

– Kovács Zsolt –