Jegyzet: Repeta

Jegyzet: Repeta
© Illusztráció: Getty Images
Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját – áll az egyik plakáton, ami a hamarosan kezdődő tájékoztató kampány része, 300 millió forintért. Szőke Tímea jegyzete.

Üzenet az országba illegálisan belépni kívánók számára” – mondja a kormányszóvivő, és ha eltekintünk attól, hogy épp a címzettek nem fogják érteni, akkor is olcsóbban jött volna ki, ha minden egyes menekültnek a határon a kezébe adják a tudnivalókat az ő nyelvére fordítva, bőrkötésben; a különbözetet meg lehetne másra költeni, mondjuk szögesdrótra a befogadó állomások köré, csak hogy a kampányolók biztosabbak legyenek a dolgukban.

Egyébként is nehéz a mondat gyakorlati értelmezése. A menekültek nagy része valószínűleg nem rendelkezik nálunk alkalmazható szakképesítéssel, nem ismeri az itteni viszonyokat és a nyelvet sem. Kell némi fantázia annak elképzeléséhez, ahogy állásra jelentkezik egy magyar és mondjuk egy pakisztáni jelölt, s a munkáltató némi gondolkodás után utóbbi tenyerébe csap…

Persze, nem most jöttünk a hat húszas csempészfurgonnal, tudjuk, hogy a kampány a hazai választóknak szól, a saját pénzükből persze, amikor még tart az egymilliárd forintos bevándorlási konzultáció. Vajon miért volt sürgős máris ráerősíteni?

– Szőke Tímea –
hirdetés