Jegyzet: Parancsmegtagadók

Oroszbarát szakadár katona áll őrt egy gyártelepen.
Oroszbarát szakadár katona áll őrt egy gyártelepen. - © Fotó: AFP
Felfogni ugyan fel tudom, de az emberi voltunk legeslegaljának tartom azt, hogy 2015-ben Európában háború van. Kovács Zsolt jegyzete.

Tökéletesen azonosulni tudok azzal a nyolcezer fiúval, férfival, akik egyszerűen megtagadták a katonai szolgálatot az ukrajnai Ivano-Frankovszk megyében. Azt ugyan nyilván nem mondták nekik, hogy bevonulásotok után márpedig mentek a frontra. Tudják, azt maguktól is, miért kaptak katonai behívót, mi a célja az ukrán hatalomnak velük és milyen sors vár rájuk ott.

El nem tudom képzelni, miként létezhet olyan helyzet, amit tárgyalással, megbeszéléssel ne lehetne rendezni. Persze, milyen egyszerű az ottani politikusok szerint: hadiipar, fegyverek, konfliktus, háború. Aztán a legénnyel majd lesz valami a fronton, meg persze a családjával is otthon. Legfeljebb kap egy kitüntetést (hősi) halála után. Remélem, ragadós lesz ennek a nyolcezer embernek a katonasághoz való hozzáállása, és nem vonul be senki. Csak nem adnak ki körözést és rémisztgetnek ilyen-olyan büntetéssel azért, mert a politikusok kudarcot vallottak. És ez nem csak az ukránokra és az oroszokra igaz. Igencsak felsülnének a politikacsinálók, legyenek bárhol is a világon, ha sehol, senki nem vonulna be katonának. Így legyen!

– Kovács Zsolt –