Jegyzet: Offshore vállalkozók

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: offshoreholding.net
Szombathelyi ismerősöm a sokadik sör után is csak hitetlenkedve csóválta a fejét, amikor arra került a szó, hogy egyedül Hajdú-Biharban több mint hatszáz offshore céget tartanak nyilván, jellemzően ukrán és román tulajdonosi háttérrel. Petneházi Attila jegyzete.

Be kellett látnom, hogy hiábavaló minden érv, hiszen (bár mindketten magyarok vagyunk) nem egy nyelvet beszélünk. Ő, ott a nyugati határszélen ahhoz van szokva, hogy jön az osztrák, meg a német befektető, aki beruház, foglalkoztat, fejleszt és mi sem természetesebb, mint hogy a tevékenysége után adót, meg járulékot fizet.

Ehhez képest a keleti végeken százszám lehet fellelni olyan offshore cégeket, amelyeknek az ukrán vagy a román tulajdonosai többnyire nevesincs emberek. Sok magyar vállalkozó ugyanis úgy próbál megszabadulni az általa felhalmozott kétes adósságtól, hogy a vállalkozását a tartozással együtt elérhetelen külföldi magánszemélynek adja el. Ezekben az esetekben szó sincs üzletről, még kevésbé üzleti etikáról, ami azért különösen aggasztó, mert elemzők szerint Magyarország hosszú távú versenyképességének a biztosításához kulcskérdés lesz az adózási morál fejlődése.

– Petneházi Attila –