Jegyzet: Nyelvgát, de szájon kívül

Jegyzet: Nyelvgát, de szájon kívül
© Illusztráció: Getty Images
Meggyőződésem, hogy jól csak az tud megtanulni „külföldiül”, akinek jó a nyelvérzéke. Anélkül valószínűleg nem lehet akár 4-5 nyelvet is anyanyelvi szinten elsajátítani, de még egyből is csak vérverítékkel tudja megszerezni a delikvens a középfokú vizsgát. Égerházi Péter jegyzete.

Nincs ebben semmi különös, hiszen nincs mindenkinek gömb- vagy egyensúlyérzéke sem, így a hiátusban szenvedők azokat a területeket messze elkerülik. A diplomához a nyelvvizsga egyelőre kikerülhetetlen.

Nem is annyira ördögtől való az MSZP-s javaslat az erre vonatkozó amnesztiáról, hiszen az Fidesz-KDNP vezette kormány törekvése csúfosan megbukott. Hiába tette lehetővé jelentős pályázati támogatással a nyelvvizsgára való felkészítést, a végzett diákok alig a töredéke tudta megszerezni a diplomához szükséges dokumentumot. Ennek többféle oka is lehet, az egyik a nyelvérzék hiánya, ezért teljesen felesleges erőltetni azt, ami nem megy. Arra sincs semmi szükség, hogy tömegesen eszperantó középfokú vizsgával teljesítsék az elvárást. Akkor már korrektebb az eltörlés.

Nem utolsósorban, a nyelvérzék hiánya talán gátat szab a tömeges külföldi munkavállalásnak is.

– Égerházi Péter –
hirdetés