Natúratúra

Akt.:
Globális glóbuszunkon pillanatnyilag alighanem egyetlen módja létezik annak, hogy elkerüljük mindennapi étkeink, s italaink káros mellékhatásait. Megelőzendő, hogy a sok, egészségünkre ugyancsak veszélyes adalékanyag előbb-utóbb végezzen velünk, jobb ha saját elhatározásunkból nem veszünk magunkhoz ezekből a gyanús készítményekből. Se sokat, se keveset. T. Szűcs József jegyzete.

Igaz, ez azzal az ugyancsak kevéssé kívánatos következménnyel járhat, hogy szomjan vagy éhen halunk. Viszont vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy tovább nem rongálhatnak bennünket sem a multik, sem a legkisebb parasztok (farmerek). Mert ha mégis a viszonylag rendszeres táplálékfelvételt választjuk, aligha találunk olyasmit a boltok polcain, amely elfogyasztása ne adna okot jogos aggodalomra. Sajnos, a piacokon sem lehetünk biztosak abban, hogy a gyümölcsöt, zöldséget nem káros elemeket is tartalmaz(hat)ó műtrágyával hizlalták. Avagy növekedésük során emberre veszélyes mérgekkel óvták őket a kártevőktől. Még a foszforhoz is, amely tiszta formában nélkülözhetetlen az emberi és növényi szervezet számára, nehéz úgy hozzájutni vagyis kibányászni, hogy a lelőhely ne tartalmazzon kis mennyiségű, ám nagyon káros elemeket. Az pedig szinte közhely, hogy még a kifejezetten gyógyításunk céljából készített gyógyszerek egy bizonyos hányada gyakorlatilag méreg. S nem is azon összetevőkre gondolnak, amelyek a lehetséges mellékhatások valamelyikét okozzák. Maga a kémiai elemek elegye lehet káros biológiai mechanizmusunkra, nemcsak segít kijavítani működési hibáit. Vélhetnénk, az erősen ajánlott tengeri halolajjal például igazán nem lehet semmi baj. Kár, hogy csak az esetben megkérdőjelezhetetlenül üdvös a hatása, ha a feldolgozott halak nem olyan tengerrészből származnak, ahol még nem épült be a vízi élőlények szervezetébe az a sok millió tonnányi ipari szemét, amely már nagy kiterjedésű szigetekké állt össze a világóceán felszínén. S közben lassan, de biztosan mérgekké bomlanak. Így az üdítős műanyagpalackok, ha nem a megfelelő telepen végzik, ki nem apadó forrásként mérgezik egyes alkotórészeikkel az élővilágot. Akárcsak a tengeri olajbányászat vízbe kerülő szennye. Ráadásul a semlegesítésére használt anyagok még a nyersolajnál is veszélyesebbek. Mondhatnánk, igyunk tiszta, préselt gyümölcslevet. Sajnos ezek legtöbbünk számára megfizethetetlenek. Legalábbis ahhoz, hogy mindig ezt fogyasszunk szomjunk oltására. S akkor még adódik a kérdés, vajon a gyümölcs, amelyből készült, milyen körülmények között érlelődött.

Egy biztató momentumot azért találtam. Az a bizonyos E betű és a hozzá tartozó szám, legtöbb esetben teljesen természetes növényi ízesítőt vagy tartósítót, színezéket stb. takar. S éppen azt jelzi, hogy átesett a szükséges vizsgálatokon, így megfelel az európai szabványnak.

Ami persze nem zárja ki, hogy magát az alapanyagot egy „szivárgó” sertéstelep, egy füstös vegyi üzem, avagy egy szennyezett folyó, s melyik nem az, szomszédságában termesztették.

– T. Szűcs József –