Jegyzet: Napos oldal

Jegyzet: Napos oldal
Hallottam olyan magyar faluról – s szerintem több is lehet -, amelyikből egytelen iskolás sem megy nyaralni, mert a családnak nincs rá pénze. Másoknak meg az okoz gondot, hogy a gyerek nem akar Spanyolországba utazni a szülőkkel, ugyanis unatkozik a tengerparton. Szabó Katalin jegyzete.

Jó lenne hallani legalább egyetlen olyan családról, amely a nyaraláshoz elvisz magával egy idegen, a sajátjaihoz hasonló korú gyermeket. Lehetnének akár osztálytársak (úgy nem zsákbamacska). Akkor az egyke például nem unatkozna, a másik pedig láthatná egyszer az élet napos oldalát, s a tengert. Számos más előnye adódhatna egy ilyen nyaralásnak – mindkét fél számára.

Attól tartok, hogy – bár az ötlettel talán olvasóim többsége szimpatizál -, nem lesz egyetlen követője sem. Persze, ha sikerülne belőle divatot csinálni! Ha például Semjén Zsolt és Kövér László, Orbán Viktor és Kósa Lajos nyaralási hírei között megjelenne egy-egy ilyen történet, gondolom, nyomban akadnának követőik. És így volna rendjén. Mert akik példás törvényeket alkottak a “középosztály” megerősítésére, példát mutathatnak (akár így is) a felsőbb osztálybeliek szociális érzékenységére. Ez mintegy történelmi kötelezettsége – volt – a szerencséseknek.

Szabó Katalin