Jegyzet: Mindenki nyer

Jegyzet: Mindenki nyer
Az üzelti bikkfanyelvben gyakran, kedvvel emlegetett „win-win” magyarul mindenki nyer kifejezés jutott eszembe a miskolci operafesztivál Az igazmondó juhász című darabja kapcsán. Személyes érintettség is volt a dologban, kislányom lelkes statisztaként énekelt, s rohangászott zászlókkal, virágokkal, faágakkal a szép darab hátterében. Pap Gyula jegyzete

Kérdezhetnék joggal: mi köze ennek a parlament négypárti egyetértéssel született új döntéséhez, mely szerint az energia árak ismét hatósági meghatározás alá kerülnek? Az kiderült az elmúlt évek alatt, hogy a teljesen szabályozatlan piaci körülmények hamar ellehetetlenítik a polgárok jelentős hányada számára még a legegyszerűbb életvitelt is. Ha igaz az energiahordozók nemzetközi piaci árának növekedése, s az indoklás szerint rendben lesz a fogyasztók védelme és még a tisztes haszon is biztosított a szolgáltatóknak, akkor ennek költségeit vélhetően valahol máshol fogják a számlát fizetők állni.

A bevezetőben említett kedves történet tanulsága általánosítva: mindenki – még a hozzánk hasonló egyszerű statiszta is – boldog, „nyer” az „előadás” során, csak – nem baj, ha kicsit bonyolult, nehéz is – el kell mondani az igazságot.

 

Címkék: , ,