Jegyzet: Mennyiért vállalná?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: fanpop.com
A magyarok számára már tavaly is a fizetés volt a legfontosabb, de a nemzetközi trendek alapján idén ez még dominánsabbá válhat az állásajánlatok közötti választásnál. Petneházi Attila jegyzete.

Míg a válság idején a foglalkoztatás hosszú távú biztonsága volt fontosabb a munkavállalóknak, addig a gazdaság megerősödésével a pillanatnyi fizetés vált az elsődleges szemponttá. Ezért elemzők arra számítanak, hogy 2015-ben még dominánsabb lesz a bér jellegű juttatások szerepe a döntési folyamatban.

Azt hallottam egy cégvezetőtől, hogy a jó szakmunkás már ma is jobban keres, mint mondjuk egy pályakezdő jogász. Nos, ennek azért némileg ellentmond az a megállapítás, mely szerint egy felsőfokú gazdasági végzettséggel bíró friss diplomás a teljes életpályája során átlagosan 71 millió(!) forint többletjövedelemre tehet szert a középfokú végzettséggel rendelkező társaihoz képest a magasabb végzettségének köszönhetően. A többletjövedelemből pedig a diákhitel törlesztése a konkrét példa esetében csupán 3,3 millió forintot visz el. Innentől kezdve tehát matematikailag is igazolható az a tétel, amit tapasztalati alapon már tudtunk; jelesül, hogy a gyerek tanulmányainak a finanszírozása a szülei részéről a legjobb befektetés. Amire akkor is érdemes áldozni, ha egyébként nincs rá pénz.

– Petneházi Attila –

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.