Jegyzet: Menekülni muszáj?

Jegyzet: Menekülni muszáj?
© Illusztráció: Getty Images
Korábban jöttek (mentek), mint vártunk. Nem hozzánk, hanem az Egyesült Államokba, de a lényegen ez esetben mindez nem változtat. A politikai, gazdasági okból elvándorlók után ugyanis a napokban bejelentkeztek a világ első klímamenekültjei. T.Szűcs József jegyzete.

Merthogy ilyen tárgyú menedékkérelmet nyújtottak be az Egyesült Államok hatóságainál a Bikini-szigetek egykori lakói. Mégpedig csak áttételesen amiatt, hogy egykori lakhelyükön, az ötvenes évek elején szörnyű méretű kísérleti atomrobbantás(oka)t hajtott végre az USA. A halálos sugárveszély miatt akkor áttelepítették őket egy másik szigetre. Az ideiglenesnek szánt óvintézkedésből az lett, hogy a sugárzás máig nem állt vissza az elfogadható szintre szülőföldjükön. Ők meg maradtak száműzöttek.

Ám az új otthonuk az atomrobbantásoktól teljesen függetlenül, az eltelt ötven-hatvan év alatt más okból vált számukra lakhatatlanná. Hisz a lakhelyüket elnyeléssel fenyegető tengervíz klimatikus okokra visszavezethető drasztikus emelkedése, valamint az ugyanerről a tőről fakadó, s a korábbiaknál sokkal gyakoribb és pusztítóbb viharok, akkor is menekülésre késztetnék őket, ha eleve az ideiglenes lakhelyükön születtek volna.

Ahogy én tudom, még a tudósok is jóval későbbre, akár évtizedekkel későbbre az első klímamenekültek megindálását. Pedig sok óceáni sziget lakói már régóta szinte rimánkodnak a légkört mértéktelenül szennyező, s így immár bizonyítottan felmelegítő nagyhatalmakhoz. Merthogy jelenlegi lakhelyükből egyre nagyobb partszakaszokat harap ki az óceán vize. Amely emelkedését a sarki jégtakarók ijesztően gyorsuló olvadása okoz. Amit meg az egyre magasabb átlaghőmérsékletek. Szinte a világ minden pontján. S leginkább tehát a lehető legrosszabb helyen, az elképzelhetetlenül hatalmas víztömeget mindeddig jégként visszatartó sarki jégtakarók felett. Nagy valószínűséggel a nagy szennyezők ezúttal is elfordítják fejüket. Mindhiába az új menekülési kényszer megjelenése. Pedig ez az apró hír azt vetíti előre, hogy miközben a nyugat még a megélhetési menekültek áradatának próbál gátat szabni, erre a hullámra amolyan emberi cunamiként fog érkezni azok milliós tömege, akiknek ma még éppen van egy kevés, ha nem is egészséges ivóvizük. Hisz a sivatagi területek környékén ugyanezen szélsőséges klímaváltozás másik oldala, az immár végelegesen eltűnő víz hiánya, a szinte folyamatossá váló aszály okoz majd, (részben máris) szomjúságlázadásokat. S kerget milliókat az ígéret földjére.

Olyan országokba, ahol a ház előtti gondosan nyírt és öntözött gyep gilisztái is több vízhez jutnak, mint a jövőbeni klímamenekültek mostani, eredeti hazájukban.

– T. Szűcs József –
hirdetés