Jegyzet: Magas hőfokon

Jegyzet: Magas hőfokon
Tragédia a sertés(liba-, stb.)ólakban: pusztul a jószág, hőgutát kap, jobb esetben csak nem eszik, karcsúsodik, vagy teje alig… Ezen a nyáron már másodszor írunk ilyen problémákról, s bár néhány adatból nem lehet messzemenő következtetésekre jutni, a jelenség ellenérv azoknak, akik kétségbe vonják a meleg rekordokat. Szőke Tímea jegyzete.

A jószág nem olvas újságot, nem tudja, hogy mikor van hőségriadó meg tartós a kánikula, tehát nem pszichés alapon ájuldozik az istálló fülledt levegőjében.

Korábban szintén hírt adtunk arról, hogy magas ára van idén a búzának és a kukoricának. Előbbinek kedvezett az időjárás, s a világpiaci hatásokkal kombinálva most ígéretes üzletkötésekben bízhatnak a termesztők; a kukorica pedig „ritkasága” okán drága. S ami öröm lehet a gabonatermelőnek, rossz hír az állattartónak, mert biz’ a takarmányár is az egekbe szökött, súlyosbítva az egyébként is forró helyzetet.

Úgy tűnik, amit a természettől (meg a tőzsdétől) egyik oldalon elnyerünk, azt a másikon muszáj visszaadni. Tehát mindenki nem járhat jól, de attól tartok, rosszul igen: nem emlékszem, hogy amikor „rosszáras” gabonadömping lenne, az állattartók hallelujáznának az olcsó takarmány miatt. Legfeljebb egy kicsit kevesebbet költenek rá, de attól még ott a többi tétel, és hőség akkor is jöhet…

Szőke Tímea

 

Előzmény: