Jegyzet: Kevesebb jogosult

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
A Policy Agenda elemzése szerint a kormány nem védte meg a nyugdíjasokat a válság negatív hatásaitól, sőt jelentős megszorításokat hajtott végre a nyugdíjrendszerben. Petneházi Attila jegyzete.

Miközben az ezzel kapcsolatos kormányzati kommunikáció egyik tartópillére az az elhíresült mondat, hogy “a nyugdíjasokat megvédtük a válság negatív hatásaitól“, a társadalomkutatók szerint a legnagyobb átalakítások az elmúlt években éppen ezen a területen zajlottak le.

Érdekes kettősség, hogy bár a magyar társadalom öregszik (a válság kitörése óta 9,5 százalékkal nőtt a nyugdíjkorhatárt betöltöttek (a 60 év felettiek) száma, ugyanezen idő alatt 3,05 millióról 2,78 millióra csökkent a nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kapók száma. Ennek oka egyrészt a rokkantnyugdíj rendszerének teljes átalakítása, és a korábbi rokkantnyugdíjasok egy részétől a korábbi ellátás elvétele, másrészt pedig, hogy a korhatár előtti nyugdíjasoktól, a szolgálati nyugdíjasok egy részétől szintén elvették a korábbi ellátást. Ugyanakkor több mint 100 ezer fővel növelte a nyugdíjban részesülők létszámát a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetősége. És akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy ki fogja megtermelni annak a több százezer úgynevezett Ratkó-gyereknek a nyugdíját, akik nagyjából egyidőben mehetnek majd nyugdíjba.

– Petneházi Attila –

(Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló munkatársa.)
hirdetés