Jegyzet: Kétútközt

Budapest, 2015. február 2. Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem által közzétett képen Angela Merkel német kancellár diákokkal beszélget az Andrássy egyetemen 2015. február 2-án.
Budapest, 2015. február 2. Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem által közzétett képen Angela Merkel német kancellár diákokkal beszélget az Andrássy egyetemen 2015. február 2-án. - © MTI Fotó: Andrássy egyetem/Képszerkesztőség/Ancsin Gábor
Nincs azon csodálkoznivaló, hogy felfokozott érdeklődés övezte Angela Merkel német kancellár budapesti látogatását. Nagy váltás ez Nurszultan Nazarbajev kazah és Ilham Alijev azeri elnök vizitje után. Szabó Zsolt László jegyzete.

Mégiscsak Európa egyik legkarizmatikusabb politikusa jött a magyar fővárosba, a másik, Vlagyimir Putyin pedig már készül. A kancellár látogatása azt is demonstrálja, hogy az európai közösség a Nyugat- és unióellenes szólamok ellenére nem mondott le Magyarországról, még úgy sem, hogy várható volt (s így is lett): a közös sajtótájékoztatón kidomborodtak a véleménykülönbségek az ukrán helyzetről, az orosz gáz kérdéséről és a liberális állam mibenlétéről. Szakértők szerint a látogatás alighanem üzenet volt Oroszországnak is: az ütközőállammá lett hazánk kezét továbbra is fogja az EU, az orosz elnök ne Budapestet használja európai érdekei érvényesítésére. Putyin február 17-re időzített látogatása idején várhatóan szó esik a következő évek gázszállításáról, s eldőlhet Paks II. sorsa is. Függetlenül attól, hogy azon mi fog történni, meggyőződésem: a két prominens látogatása meghatározó erővel bír Magyarország közeljövője szempontjából. Megmutathatja, merre tartunk. Csak közben őrizzük meg az arcunkat is.

– Szabó Zsolt László –