Jegyzet: Két beszéd, két világ

Budapest, 2014. február 16. Orbán Viktor miniszterelnök (j3) érkezik évértékelő beszédének megtartására, a budapesti Millenáris Teátrumban 2014. február 16-án.
Budapest, 2014. február 16. Orbán Viktor miniszterelnök (j3) érkezik évértékelő beszédének megtartására, a budapesti Millenáris Teátrumban 2014. február 16-án. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Azon persze meg sem lepődünk, hogy a volt és a jelenlegi miniszterelnök beszéde mint ha nem is ugyanarról az országról szólt volna. Kovács Zsolt jegyzete.

Gyurcsány Ferenc szombaton, Orbán Viktor vasárnap értékelte az évet – persze sajátjai körében, hazai pályán.

Orbán Viktor szerint egy nagy, felívelő korszak küszöbén vagyunk. Az elmúlt négy évben saját erőből megteremtettük a gazdaság pénzügyi stabilitását, kivívva ezzel a fejlett világ elismerését, és a ciklus végére még rezsicsökkentésre is futotta erőnkből. Miniszterelnökünk ki nem hagyta volna a posztkommunistázást, aztán háborúzott is egy kicsit.

Gyurcsány persze jól kiorbánozta magát, úgy, mint legazemberezte, lekiszáradtmákgubózta a miniszterelnököt, majd elküldte keletre. Felvázolt egy félelem nélküli, nyitott és szabad társadalmat. Úgy tűnik, mintha Orbán és Gyurcsány egymást éltetné. Nincs egyik a másik a nélkül, a másik az egyik nélkül. Politikájuk mit sem érne, ha nem lenne az ellenpont a másik személyében, amelyik megtestesít minden rosszat, amire beszédeket, politikát lehet építeni. Politikát igen, de programot, fejlődést, jövőt biztosan nem!

– Kovács Zsolt –