Jegyzet: Kész a helyzet

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Úgy tűnik, a németek híres-hírhedt Enigma kódjának feltörése a második világháborúban kismiska volt ahhoz a rejtvényhez képest, amelyet az a titok képez, hogy vajon miként alakul(hat) a debreceni közlekedés a 2-es villamos megindulását követően. Melyek (az akár előzetes) elképzelések? T. Szűcs József jegyzete.

Tény, a feltörhetetlen hitt kód feltöréséhez az a segítség is kellett, amelyet egy nem elég gyorsan megsemmisített német kódkönyv angol kézbe való kerülése jelentett. Nos, a DKV (Cívisbusz, városi holding, városháza stb.) vagy jobban tud vigyázni titkaira vagy egyáltalán nincs mit titkolnia. Nem az angolok, hanem azon utasok előtt, akik fizetnek majd ezért a szolgáltatásért.

Sőt, lehet, hogy rá is fizetnek. Azok szinte biztosan, akiknek eddig jó volt a 31-es és a 32-es busz is, mert a 2-es villamos egészen bizonyosan nem fog olyan sűrűn járni, mint ez a két busz együttesen most teszi. (Mellesleg a volános időkben csúcsidőszakban 2-3 percenként is jártak vagy két évig – együtt véve – ezek a viszonylatok. De már ki is húztam a fejem a biliből, az álmodozásnak véget vetendő.) Szóval senki nem tud semmit. Ráadásul nem is tudott, hisz mi utasok már évek óta csak kérdezgetjük egymást a lehetséges elképzelésekről.

Aki emlékszik rá, hogy valamikor a nyílt várospolitikát, az állampolgárok bevonását a döntések előkészítésébe stb. mily fennen hirdették Debrecenben is, az jobb híján csak röhög magában az eset kapcsán. Magam mindenestre nem találkoztam élő utassal, akit bármibe is bevontak volna az ügygazdák. Akik alighanem joggal pályázhatnak, még ha időközben közhírré is teszik az új menetrendet, az újkori történelem egyik legsikeresebben titkolt projektére. Amelyről mellesleg annyi mende – monda keringett eddig, hogy semmilyen végleges döntés sem lehet már igazi meglepetés. Hacsak az nem, ha, mondjuk, eleve villamospótló buszokkal indítanak majd.( Persze azért kellően ünnepélyes keretek közt.) Bár, ha troliknál bevált (mármint a helyettesítés hétvégeken), akár még ez is benne lehet a pakliban…

– T. Szűcs József –