Jegyzet: Játék, velünk

Jegyzet: Játék, velünk
© Illusztráció: Getty Images
Nincs még egy éve, hogy két biztonsági személy határozott felszólításával dacolva végül naiv érdeklődőként végigültem egy termékbemutatót egy ismert debreceni hotelben, majd a Naplóban mutattuk be, milyen etikátlan és helyenként aljas technikákat alkalmazva dolgoznak egyes cégek. Szabó Zsolt László jegyzete.

Akadnak, amelyek ingyenes állapotfelméréssel csalogatják az embereket, mások fantasztikus nyereményekkel kecsegtetnek. Minap a postaládámban egy „nyereményszelvényt” találtam, amelyen egy keresztrejtvényt kellett megfejteni, olyan nehézségi szintűt, ami egy írástudó, átlagos képességű első osztályos tanulónak sem okoz fejtörést, többek között autónyereményt ígérve. Utánanézve a cégnek kiderült, a sorsolást nem valamikor a közeljövőben tartják, hanem majd 2018-ban. Vajon mennyire életszerű egy ilyen játék?

A bemutatókon olyan magas összegen kínálnak a termékeket, amit komoly fizetésből sem könnyű előteremteni, nemhogy kis nyugdíjból. Ezért ajánlanak hitelt, de nem tudom elképzelni, a pénzintézeteknek miért éri meg évekre szóló futamidőre hitelt nyújtaniuk idős, betegeskedő embereknek – hacsak nem halálozás esetén az ingatlanra tehetik rá a kezüket. De legalább ekkora rejtély, miért éri meg ismert, jól menő üzletembereknek ehhez a szállodáikat és a nevüket adni…

– Szabó Zsolt László –