Jegyzet: Homokvár(ak)

Akt.:
Földdel telítik a Petőfi téri illemhelyet
Földdel telítik a Petőfi téri illemhelyet
Kíváncsi vagyok, hogy ki és mikor fog először a homokba pisilni. Nem mintha beteges kíváncsiság élne bennem eme, mondjuk a Szaharában, két oázis közt félúton, magánügynek tekinthető tevékenység iránt. Ám ha ezt Debrecen belvárosában követik el egy újonnan létrehozott felszínen, akár a várospolitika sajátos tesztjeként is értelmezhetjük. T. Szűcs József jegyzete.

Jobb megoldást persze én sem tudnék arra, mit lehetett volna (most már) kezdeni a Petőfi téri földalatti illemhelyekkel. Amelyek régen zárva voltak, de aki akart, lemehetett és ott lenn magasról tehetett arra, hogy az intézmény elvileg nem működik. Szóval az áldott állapotoktól igencsak messze, a városközponthoz viszont igencsak közel fekvő szégyenfoltot ideje volt legalább betakarni. A kákán is csomót keresők ugyan esküsznek rá, hogy pár éve sincs, amikor az akkori városvezetés azt ígérte, hogy a rendes évi virágkarnevál idejére olyan kacsalábon forgó objektumot varázsolnak a régi helyére, hogy még otthonról is ide fognak járni ámulni és megkönnyebbülni a környékbeliek. De az utóbbi harminc évben korántsem ez volt az első erre vonatkozó ígéret. Nem mondom, hogy porhintés, hisz lám, most sem azzal, hanem homokkal töltötték fel a két WC-t. Ám attól tartok még a homok is túl jó ide. Merthogy biztosan lesznek, s nem ebek, kutyák, ölebek, akik figyelmét felkelti a szép sárga anyag. Mindenesetre a körötte lévő betonon nehezebb lesz, lenne eltüntetni az árulkodó nyomokat. Ráadásul az odajárók egy része korábban is olyan eltökéltséggel közeledett a lyuk felé, hogy eleve lehetetlen lett volna feltartóztatásuk. Nos, őket aligha bírja kedvenc terepük elhagyására a néhány tonnányi homok. Talán észre sem veszik a változást. Vagy ha igen, még örülni is fognak, hogy nem kell lépcsőzniük.

Teszik ezután is (ugyanott) a dolgukat, mint eddig. De ez az ő esetükben korántsem azt fogja jelenteni, hogy egyben tesznek erre a városrendezési huszárvágásra (is). A jól nevelt, kulturált többség számára viszont mindenképpen azt, hogy Debrecen egyik legforgalmasabb csomópontján még sokáig továbbra sem lesz elérhető nyilvános illemhely.

– T. Szűcs József –
hirdetés