Jegyzet: Hasonmás

Akt.:
Budapest, 2015. május 30. Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédet mond a párt 12. kongresszusán a Budapesti Kongresszusi Központban 2015. május 30-án.
Budapest, 2015. május 30. Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédet mond a párt 12. kongresszusán a Budapesti Kongresszusi Központban 2015. május 30-án. - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
„Aki náci romantikára vágyik, (…) annak nincs helye ebben a pártban” – olvasható Vona Gábor egyik legfontosabb kijelentése a szomszédos hasábokon. Nem csak az eddig elnézően, már-már elfogadóan kezelt eszme elleni felszólalása komoly mérföldkő, de az is, hogy mindezt a párt kongresszusán mondta. Sz. Fabók Ágnes jegyzete.

Ez ugyanis valóban annak a jele, hogy lassan készen állnak. Sajnos azonban e felkészültség még nem jelenti azt, hogy automatikusan a szélsőséges eszméket valló vagy azokkal szimpatizáló tagjaiktól is megválnak, csak azt, hogy sikerült kellően széles társadalmi bázist kialakítaniuk, és vélhetően sokkal több mérsékelt, már-már jobb-közép felé húzó tagot toborozniuk. S hogy valóban megnyerhetik a választást? Véleményem szerint igen, amennyiben az előző bekezdésben „hiányolt” lépést is megteszik (na, jó és még néhányat). Akkor viszont – lássuk be – nem sokban fognak különbözni egy valamikori, tagjai között jobbára fiatalokat tudó, nemzeti érzelmű, de nem szélsőséges párttól, egy nagyot álmodni merő vezetővel. Kitalálták? Igen, a Fideszről van szó. De vajon valóban alternatíva lesz-e így a Jobbik, vagy csak egy kísérteties hasonmás…?

– Sz. Fabók Ágnes –