Jegyzet: Gondolat áruház

Engem becs szó nem érdekel, hogy a párhuzamosok találkoznak-e a végtelenben. Avagy mégsem. Szerintem a dolog az érintettek magánügye, illetve mivel minimum ketten vannak, ketten ügyük. T. Szűcs József jegyzete.

Ráadásul az esetleges randevújuk helyszíne amúgy is a végtelen, ahová még manapság is eléggé körülményes az eljutás (nem beszélve az út áráról, még az ha last minute, akciós, diszkont, utószezoni stb. is). Tehát praktice ellenőrizhetetlen is.

Sokan szeretnék viszont ellenőrizni az én gondolataimat, s nagyon szeretnék, ha az övék a végtelennél jóval közelebb találkozna az enyémmel. Próbálják kitalálni, mi több, eltalálni mi körül forognak gondolataim, ha egyáltalán vannak. Ha nincsenek, akkor a vágyaim, kívánalmaim, óhajtásaim érdeklik a gép másik oldalán lévőket. S amikor úgy érzik, hogy megtalálták az érzékeny pontomat, már küldik is a világhálón a személyre szabott kihagyhatatlan áru árajánlatot. S ha nem vigyázol nagyon hamar felruház, az ilyen-olyan (gondolat) internet áruház. A bankkártyád meg fel-felvisít a drasztikus fogyasztókúrákat elszenvedvén.

Néhány évtizede a sci-fik sláger témája az elektronikus eszközeink révén minden lépésünket megfigyelő gondolatrendőrséggel való riogatás volt. Úgy tűnik, bár ki tudja, jelenleg még csak az szuperplázánál tartunk az Internet utcán, s nem a rendőrség épületénél. Rejtőzködhetnék persze kereséseim beállításainak megváltoztatásával, de akkor az igazán hasznosítható (pl. praktikus linkajánlók) információ mellett lemaradnék néhány megmosolyogtató melléfogásról is.

A legaranyosabb talán az, hogy mióta nézegetem a Pártai Lucia meteorológus nevével is fémjelzett időjárási honlapot, rendszerint megkapom az oldal mellé, attól külön, de mégiscsak egy képernyőn az egzotikus, karibi Saint Lucia sziget luxusszállodáinak és egyéb idegenforgalmi szolgáltatásainak ajánlatait is. Természetesen nem a magyar időjárási előrejelzés készítőitől.

Baki, de én éppen a hasonló bakik miatt találom megnyugtatónak, hogy a nagy, számomra beláthatatlanul hatalmas, s általában könyörtelenül precíz gépezet ilyen emberi, mi több gyermekded hibákat is képes (még?) véteni.

T. Szűcs József