Helyi közélet

2014.10.06. 09:00

Két élet múlt egyetlen műtéten

Pécs, Debrecen - Magyarországon először végzett beavatkozásnak köszönheti életét Sámson és Zoárd.

Pécs, Debrecen - Magyarországon először végzett beavatkozásnak köszönheti életét Sámson és Zoárd.

Az országban egyedülálló műtétnek köszönheti életét az a debreceni ikerpár, akik a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján nemrégiben jöttek a világra. Sashalmi Tímeánál iker-iker transzfúziós szindrómát állapítottak meg, mely az egypetéjű ikerterhesség egyik legsúlyosabb szövődménye.

– Ezen kórképet a két magzat köldökzsinórjának lepényi tapadásai között meglévő érösszeköttetések okozzák, melyen keresztül az ikerpár tagjai között kis mennyiségű vér ismétlődő transzfúziója történik. Ennek következtében a vért adó magzat kisebb lesz és vérszegény, míg a vért kapó ikerpár nagyobb lesz, s a szívelégtelenség veszélyezteti életét. Beavatkozás nélkül a terhesség mindössze 10-20 százaléka pozitív kimenetelű. A jelenleg rendelkezésre álló egyetlen kezelési mód az összeköttetésben részt vevő erek méhen belüli lézeres átégetése, melynek köszönhetően teljesen megszűnik a véráramlás mindkét köldökzsinór lepényi tapadása között. Ezt a beavatkozást végeztük el júniusban, az akkor a terhesség 20. hetében járó debreceni kismamán – tájékoztatott dr. Molnár Gábor, a pécsi klinika orvosa.

Egészséges babák

A műtét sem volt kockázat mentes, hiszen a beavatkozás után is történhetett volna koraszülés, vagy a vetélés, ugyanakkor tudtuk, hogy enélkül minimális az esélye annak, hogy életben maradjanak, vagy egészségesek legyenek a babák. Nem volt kétséges tehát, hogy elvégeztetjük az operációt. Nem volt arra garancia, hogy egészségesen jönnek a világra, fenn állt a veszélye a neurológiai problémáknak, de a férjemmel úgy gondoltuk meg kell adnunk az esélyt az ikreknek – fogalmazott Sashalmi Tímea. A babák szeptember 15-én a Baranya megyei városban egészségesen jöttek a világra: Zoárd 1980 grammal és 43 centiméterrel, míg Sámson 1730 grammal és 39 centiméterrel. Az anyuka hozzátette: a beavatkozást követően úgy éreztük a pécsi klinikán vagyunk biztonságban, ezért szültem inkább ott az ikreket. A kismamát a szülés után négy nappal, Zoárdot pedig múlthét hétfőn engedték haza. Sámson várhatóan 1-2 hét múlva térhet haza. Nevét édesapjától kapta, s azt jelzi erős fiúként megérdemli ezt a nevet – fűzte hozzá Tímea.

HBN-TZ


Kockázatok

Az iker-iker transzfúziós szindróma szövődménye lehet a koraszülés. A vért kapó ikertag méhen belül elhalhat a szívelégtelenség miatt, míg a vért adó ikertag életét a súlyos vérszegénység és a kóros alultápláltság veszélyezteti. Spontán vetélés, koraszülés sikeres beavatkozás ellenére is bekövetkezhet, illetve a műtét önmagában is kiválthat spontán vetélést, koraszülést, vagy halvaszülést, ennek kockázata a műtétet követő 4 héten belül 6-8 százalék.


Alternatív módszer

A hazánkban eddig is alkalmazott kezelési lehetőség az ismételt magzatvíz lebocsátás egy tű segítségével a vért kapó ikertag első magzatburkában. Ez azonban nem szünteti meg az iker-iker transzfúziós szindróma okát, és előrehaladott stádiumában lényegesen nem javítja a magzatok életesélyeit.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában