Jegyzet: Felülírják?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Én már aláírtam. Azt a honlapot, amelyet azért hívtak életre, hogy egymilliárd aláírást gyűjtsenek össze rajta szerte a világból. Kár, hogy a való élet, vagyis az üzleti érdek, a profit, a minél több „mani” bezsebelése, s alkalmasint az égető szükség alighanem ezúttal is felülírja majd nemes a szándékot. T. Szűcs József jegyzete.


Mint ismeretes, nemrégiben azzal a céllal nyitottak egy világméretű, bárki által aláírható „(koponya)kopogtatócédulát”, hogy azon minél több ember nyilvánít(has)sa ki akaratát. Miszerint ő számára fontos a nagy veszélyben lévő Földünk megmentése. Beleértve, mindenekelőtt magunk és utódaink megmentését. Hisz a klímaváltozás nyomán „egyre szélsőségesebb időjárásra, aszályra, árvizekre, a jégtakaró olvadására, a tengervízszint emelkedésére, élelmiszertermelési és -ellátási gondokra, ivóvízhiányra, ennek következtében növekvő migrációra és a vízért folyó háborúkra lehet számítani”.

Ezeket emelte ki a fenyegető veszélyek közül Áder János köztársasági elnök, aki természetesen maga is arra buzdított minden lelkiismeretes, felelősséggel élő magyar állampolgárt (s melyikünk ne ilyen lenne?), hogy csatlakozzék Al Gore volt amerikai alelnök azon kezdeményezéséhez, amellyel egy új globális éghajlatvédelmi megállapodás létrehozása érdekében a világ a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országok vezetőit egységre és cselekvésre ösztönöznék. Bár sikerrel járna! De ahogyan az emberiség legújabb kori történetét csak felszínesen ismerők számára is ismerős az ismétlődő helyzet: a döntéshozók adott estben gondolkodás nélkül felrúgnak bármiféle megállapodást. Legyen az békeszerződés vagy klímavédelmi egyezmény. Aligha lesz, lehet ez esetben sem másként. Hisz amikor világszerte máris legalább egymilliárd ember éhezik vagy szomjazik, a ma előnyben részesített technológiák és a világgazdaságban most uralkodó, szinte csak az állandó növekedésre fókuszáló gazdaságfilozófia mellett aligha lehetnek képesek tekintettel lenni azok életesélyeire, akik talán még meg sem születtek.

Valószínűsíthető tehát, hogy a konferencián születő aláírást (ha lesz egyáltalán) ez esetben is felülírják mindazon vezérelvek, amelyeket alighanem csak úgy lehetne a kívánt mederbe terelni, ha gyakorlatilag újrakezdenénk modern világunk felépítését. ​

– T. Szűcs József –
hirdetés