Jegyzet: Együnk vagy tankoljunk?

Akt.:
Jegyzet: Együnk vagy tankoljunk?
Lehetnek, akik szerint túl direkt, sőt olyanok is, akik számára egyenesen értelmezhetetlen a címbeli kérdésfelvetés, pedig a világméretekben kibontakozni látszó “tengeri-csata” tétje pontosan ez. Petneházi Attila jegyzete.

Ha igaz az a képlet, hogy egy sportkocsi bioetanollal való megtankolása egy városlakó táplálkozásának egyévi kalóriamennyiségével egyenlő, akkor bizony nagyon úgy fest, hogy az Obama-adminisztráció által váltig erőltetett etanolpolitikája könnyen világméretű élelmiszerválságot robbanthat ki.

A parasztnak lassan tőzsdetanfolyamot kell végezni ahhoz, hogy átlássa e globalizált világ sajátos összefüggéseit. Megtudhatja például, hogy a kukoricája 60 ezer forintos árát leginkább azoknak az amerikai és kanadai nyugdíj- és pénzpiaci alapoknak köszönheti, amelyek a gyémánt- és az olajpapírjaikat eladva az élelmiszerbe, mint stratégiai cikkbe fektetnek be vagyonokat. Ez persze még nem okozna számára álmatlan éjszakákat, csakhogy nincs az a jószág, amelyiknek a bőrébe a 60 ezer forintos abrakot megérné “becsomagolni”. Magyarországon a bioetanol-program már azelőtt megbukott, hogy lendületet kaphatott volna. Ettől tehát az állattenyésztésünk akár működhetne is…